30 Jul 9. maj – Dan Evrope

Maj 2008

Centar lokalne demokratije u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji – lokalno veće Subotica obeležio je 9. maj – Dana Evrope uličnim akcijama na glavnim gradskim trgovima u Subotici i Bačkoj Topoli i u nekoliko prigradskih naselja u kojima su iz putujućeg kompbija volonterke delile građanima promo materijale o EU.

Samo obeležavanje Dana Evrope bilo je uokvireno projektom Srbija u Evropskoj uniji – šta od toga imam JA, šta od toga ima … MOJ grad koji je podržan je od strane Fonda za otvoreno društvo i Instituta za održive zajednice. Projekat je trajao od 21.marta 2008. godine i sprovodio u svim opštinama Srbije i u kojem su učestvovale 43 organizacije iz svih opština Srbije.

Program u Subotici povodom 9. maja – Dana Evrope sastojao se od nekoliko programa, najprije oko tristotine dece iz PU «Naša Radost» na glavnom trgu je iscrtalo zvezdice Evropske unije, nakon toga je stotinjak učenika četvrtih razreda osnovnih škola na istom trgu je igralo «Evropske igre» vođene volonterima United Gamesa.

Zahvaljujući ambasadama Velike Britanije, Francuske, Italije, Poljske, Nemačke, Bugarske, Finske i Austrije, kao i podrške Generalnih konzulatata R. Mađarske i R. Hrvatske, učenice hrvatskog razreda Gimnazije «Svetozar Marković» delile su građanima tokom četiri sata promotivne materijale zemalja članica Evropske unije na štandovima koji su bili postavljeni na centralnom trgu grada Subotice.

Prijemom u Vestibilu gradske kuće otvorena je izložba plakata, na kojoj je Stanka Parać Damjanović delegat Agencije lokalne demokratije, predstavnike Generalnih konzulata, lokalne samouprave i medije upoznala sa projektom, ističući doprinos nevladinog sektora na putu evropskih integracija i dobru saradnju sa nadležnim institucijama.

Javnom debatom, šestom po redu, u okviru proslave Dana Evrope akcenat je stavljen na pitanje mladih i to učešćem panelista Tijane Morače iz Građanski inicijativa, Olge Mitrović iz Fonda za otvoreno društvo i lokalnom panelistkinjom Ivanom Mamužić, mr ekonomije.

Finalna aktivnost projekta, oslikala je na subotičkom trgu zemlje i gradove Evrope laserskom animacijom i muzikom koja je potakla građane na ples u ritmu Evrope.

Mali podsetnik o prikljucenju Srbije Evropskoj uniji.

DAN EVROPEDAN EVROPE DAN EVROPEDAN EVROPEDAN EVROPEDAN EVROPEDAN EVROPEDAN EVROPE DAN EVROPEDAN EVROPEDAN EVROPEDAN EVROPEDAN EVROPEDAN EVROPEDAN EVROPEDAN EVROPEDAN EVROPEDAN EVROPEDAN EVROPEDAN EVROPE