22 Nov Balkan Kaleidoscope Prvi međunarodni događaj
Osijek, Hrvatska (15-18/11/2017)

Od 15. do 18. novembra u Osijeku je održan prvi međunarodni događaj u okviru projekta finansiranog iz programa „Evropa za građane“ pod nazivom „Balkan Kaleidoskop“. Partneri iz 8 zemalja učestvovali su na treningu na temu multiperspektivnog pristupa nastavi istorije.

U uvodnoj reči obratili su se Angel Čabarkapa, ispred „Centra za mir, nenasilje i ljudska prava“, i Stanka Parać Damjanović u ime vodećeg aplikanta i koordinatora. Predstavljen je koncept projekta u kojem je glavni fokus stavljen na nastavnike i njihove učenike, dok je sam proces učenja osnovna delatnost koja se razmatra na sveobuhvatniji način. Sastav ustanovljenog partnerstva omogućiće širu perspektivu teme koja se razrađuje, dok se lokalna ekspertiza i praksa smatraju glavnim motivom za podsticanje debate i promovisanje multiperspektivnosti u nastavi i učenju istorije.

Prvi set radionica i predavanja na temu multiperspektivnosti održala je dr. Jovana Trbovc Mihajlović iz Naučnoistraživačkog centra slovenačke akademije nauka i umetnosti. Jovana Trbovc Mihajlović se osvrnula na osnovne pretpostavke, izazove i perspektive multiperspektivnosti i kroz interakciju sa učesnicima na primeru raspada SFRJ plastično predstavila multiperspektivni pristup. U nastavku akcenat je bio na opasnostima relativizacije u multiperspektivnosti, kao i analizi školskih udžbenika iz zemalja bivše Jugoslavije. Poseban akcenat stavljen je na politizaciju i etnocentrični pristup u nastavi istorije u školama širom regiona, dok je veoma malo učinjeno na podsticanju kritičkog razmišljanja i otvaranja prostora za debatu.

Poslednja radionica prvog dana održana je u saradnji sa domaćinima iz organizacije „Centar za mir, nenasilje i ljudska prava“ iz Osijeka. Gospođa Veselinka Kastratović govorila je na temu suočavanja sa prošlošću u lokalnim zajednicama na slučaju Hrvatske. Oblast Baranje je u velikoj meri opterećena velikim brojem nestalih osoba i nedovršenim suđenjima za ratne zločine. Učesnici su imali prilike da čuju iskustva iz prve ruke na temu funkcionisanja hrvatskog pravosuđa u poređenju sa pravosudnim sistemima komšijskih zemalja, kao i o ulozi organizacija civilnog društva.

Drugog dana predavač je bio Rudolf Vajs, profesor istorije iz Subotice i predsednik Nemačkog narodnog saveza u Srbiji. U uvodnom predavanju, profesor Vajs je govorio o multiperspektivnosti u nastavi. Profesor je kroz iskustva iz Subotice i Srbije predstavio multiperspektivni pristup u nastavi. Kroz diskusiju i razmenu iskustava sa učesnicima predstavljeno je kako ovaj koncept izgleda u praksi. Interaktivne radionice i grupni rad, kao i razvoj alata koji se mogu primeniti u partnerskim zajednicama dobili su najveći akcenat drugog dana obuke. Pored toga učesnici su upoznati sa sadržajem i formatom lokalnih predstojećih lokalnih aktivnosti, i dogovorili uspostavljanje mailing liste i Facebook grupe za razmenu informacija i metoda.

Usledila je radionica u kojoj su učesnici podeljeni u 4 grupe analizirali 4 udžbenika istorije različitih izdavača iz Srbije i pokušali da kroz interaktivnu analizu teksta izmene ili dopune sadržaj koji se odnosi na temu raspada SFRJ.

Na samom kraju događaja učesnici su sumirali obrađene teme i kroz zajedničku evaluaciju dogovorili naredne korake u sprovođenju aktivnosti projekta „Balkan Kaleidoskop“. Dogovoreno je da partneri svoje predviđene lokalne aktivnosti sprovedu u narednom periodu do sledećeg međunarodnog događaja koji će biti održan u Mostaru u oktobru 2018. godine.

Projekat predviđa uspostavljanje web-platforme koja će služiti kao alat za učenje i razmenu najboljih praksi angažovanih nastavnika i profesora, ali i za mlade ljude koje treba ohrabrivati za istraživanje i potragu zajedničkog istorijskog jezika.