04 Oct “Balkan Kaleidoskop”

“Balkan Kaleidoskop” je projekat koji se bavi jednim od najkrvavijih sukoba u savremenoj istoriji Evrope koji je trajao sve dok se Zapadni Balkan nije rascepkao na delove. Decenije zajedničke istorije zaboravljene su i izgubljene u pepelu, porodice su razdvojene, komšije su postale neprijatelji, roditelji su sahranili svoju decu, dok je na kraju Jugoslavija kao istorijski simbol ujedinjenja slovenskih naroda dekonstriusana u “stare nove” nezavisne entitete i države.

Projektni partneri iz civilnog društva, lokalnih vlasti, obrazovnih institucija iz različitih lokalnih zajednica i svi ostali partneri širom Evrope raspravljaće o kulturi sećanja i očuvanju uspomena i svedočenja istorijskog narativa prethodnih generacija, o njihovom životu u prekonfliktnim vremenima koja će nam pomoći da rekonstruišemo slike i lanac događaja epohe kroz koju su živeli.

Projekat stavlja akcenat na značaj i vrednost usmene istorije i različitih perspektiva istorijskog narativa. Projekat ima za cilj promociju razumevanja zajedničke istorije Evrope među mladim ljudima, zajedničkih vrednosti i unapređenje poštovanja, tolerancije i uvažavanja raznolikosti u svetlu sećanja na ratove na prostorima bivše Jugoslavije.

Konkretno, cilj projekta je da pomogne mladim ljudima širom Evrope da bolje razumeju složena i osetljiva pitanja interkulturalnog i međuetničkog dijaloga, razvijajući kapacitete za upotrebu multiperspektivne metodologije kao jednostavnih metoda za učenje i narativno podsticanje kritičkog i nepristrasnog razmišljanja. Kroz ove aktivnosti, projekat podstiče temu važnosti mira u Evropi, kao i razumevanje ciljeva i napora koji su postignuti u zemljama Balkana u pravcu demokratskih reformi i unapređenja integracije u EU.

Projekat će trajati 18 meseci počevši sa međunarodnim događajem (25-28. oktobar 2017. godine) u Osijeku, a zasnovan je na aktivnostima započetim na lokalnom nivou sa izraženom evropskom dimenzijom. Pored događaja u Osijeku, međunarodni događaj će biti takođe održan i u Mostaru. Lokalne aktivnosti biće održane u partnerskim zemljama: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji, Srbiji, Sloveniji i Makedoniji. Na ovim događajima učesnici će se baviti temama u vezi rata na prostoru bivše Jugoslavije kroz časove istorije i interaktivne radionice. Na kraju, učesnici će online predstaviti rezultate svojih istraživanja.