Centar lokalne demokratije na Trenchtown festivalu Subotica

14 Sep Centar lokalne demokratije na Trenchtown festivalu Subotica

Maj 2010

Trenchtown festival održan je od 30. aprila do 2. maja 2010 tokom prvomajskih praznika, te je ove godine slavio svoje deseto izdanje. Ovaj događaj održan je u etno kampu Palić, koji se nalazi 10 kilometara od Subotice. Predstavlja muzički program  koji čine bendovi iz cele regije kao što su “Lollobrigada”. Umetnici su došli iz Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije kao i iz drugih zemalja i predstavljajući različite vrste muzičkih pravaca tokom tri dana na dve bine (reggae, pop, rock, jazz, dub, electro). Poznati lokalni bend pod nazivom “Put Kojim se djere ide” je nastupao na manjoj bini tokom prvog dana festivala.

Organizacioni tim Fokusa suočava se sa rastućim zahtevima posetilaca festival. Vojvodina kao regija poznata je kao veoma dinamična u organizovanju interkulturalnih večeri sa lokalnom mrežom aktivnih nevladinih organizacija kao što je Centar lokalne demokratije iz Subotice. Posetioci ovog događaja su došli iz susednih zemalja, a neki čak i iz drugih europskih zemalja (Italija i S. Irska).

Dalje, to je prilika za lokalne nevladine organizacije u jačanju međusobne saradnje i uključivanje svih učesnika u realizaciji ovakvog događaja. Tokom festival postojale su radionice različitih umjetničkih izražavanja (izložba, slikarstvo, poezija, žongliranja, ples).

U poslepodnevnim satima, razne nevladine organizacije iz Srbije, imali su svoje štandove kako bi prezentovali svoje inicijative i projekte za posetitelje. Artifakta (Srbija), lokalni aktivisti Vojvodine (Subotica), Košnica (Novi Sad), Art Fest Trema (Ruma), CA Studio 5 (Sombor), Kulturban (Beograd), Centar lokalne demokratije – LDA (Subotica), pokret Elan (Zaječar ), inicijativa za Punk muzej (Beograd).

Centar Lokalne Demokratije je ponudio pružanje relevantnih informacija vezanih za program “Mladi u Akciji”, sa posebnim naglaskom na Evropski volonterski swervis. Volonteri LDA bili su dostupni za promovisanje svojih projekata i povezivanje posetilaca sa Evropskom Unijom omogućavajući im osnovno znanje o relevatnim institucijama kroz interaktivni kviz i puzzle. Puzzle aktivnosti je interaktivna, zanimljiva aktivnost u kojoj učesnici imaju zadatak da za kratko vrieme sastave sliku i pogode institucije. Institucije su vezane za EU.

“Trenchtown drvo” kreirano od strane LDA volontera imalo je vrlo kreativno izražavanje posetilaca festivala. Na kraju trodnevnog festivala ove aktivnosti su usmerene da učesnici verbalizaciju njihove želje (koje se odnose na ulazak Srbije u EU) u obliku lista na drvetu. Tehnika koja se koristila u radu je bila: rad sa gipsanim zavojem, recikliranim papirom I žicom. Bilo je takođe, prilika za neke umetnike da pokažu svoje kreacije nakita kao što je Tina, koja čini jedinstveni nakit napravljen od polimera gline. Učesnici ovogodišnjeg Trechtown festivala se već raduju narednom festival.

 

Arthur Mulle

Praktikant Centra lokalne demokratije

{webgallery} Centar lokalne demokratije na Trenchtown festivalu Subotica Centar lokalne demokratije na Trenchtown festivalu Subotica Centar lokalne demokratije na Trenchtown festivalu Subotica Centar lokalne demokratije na Trenchtown festivalu Subotica Centar lokalne demokratije na Trenchtown festivalu Subotica Centar lokalne demokratije na Trenchtown festivalu Subotica Centar lokalne demokratije na Trenchtown festivalu Subotica Centar lokalne demokratije na Trenchtown festivalu Subotica Centar lokalne demokratije na Trenchtown festivalu Subotica Centar lokalne demokratije na Trenchtown festivalu Subotica Centar lokalne demokratije na Trenchtown festivalu Subotica Centar lokalne demokratije na Trenchtown festivalu Subotica Centar lokalne demokratije na Trenchtown festivalu Subotica Centar lokalne demokratije na Trenchtown festivalu Subotica Centar lokalne demokratije na Trenchtown festivalu Subotica Centar lokalne demokratije na Trenchtown festivalu Subotica Centar lokalne demokratije na Trenchtown festivalu Subotica Centar lokalne demokratije na Trenchtown festivalu Subotica {/webgallery}