Trening u Ohridu

30 Sep EVS-mid-term trening u Ohridu

Jul 2009

Od 22. do 26. jula održan je četvorodnevni mid-term trening za EVS volontere na volonterskom stažu na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bivše Yugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Ohrid je divno mesto za opuštanje i nudi mnogo zanimljivih znamenitosti, istoriskog nasleđa, manastira i samostani do zadivljujućeg pejzaža. Stvarno sam uživala u pogledu na Ohridsko jezero i planine okolo i ide na kupanje gotovo svaki dan nakon radnog dela treninga. Ideja obuke je mnogo više nego samo opustiti se: EVS-volonteri imaju priliku tokom četiri dana razmeniti iskustava u njihovim zemljama gde rade svoj volontersko stažiranje, kako bi se napravila prva procena njihove uloge u EVS-projektu koji je u toku, rezultatima do sada i da razmišljaju o rešenjima za problem, kao i o idejama za unapređenje svojih projekata u okiru volonterizma.

U četiri dana imali smo cilj razrešavati izazovne zadatke zadate u malim grupama, što odražava i sve što smo naučili iz naših dosadašnjih EVS iskustava i što smo željeli saznati sve do kraja našeg EVS.

EVS nije samo učenje prilika za volontere, već  je i veliki doprinos za lokalnu zajednicu. Pitanje koje je bilo usmereno svakom volonteru, odnosilo se na konkretne promene koje smo mi inicirali ili sproveli u našim lokalnim zajednicama. Osim toga razmišljali smo o benefitu organizacije domaćina, našeg domaćina – grada i novo stvornenog kruga prijatelja, kao i nas samih. Neki od nas bili su uključeni u neke važne projekte, drugi su možda više pomogali mladima u lokalu da prošire svoja gledišta i osveže ideje. Jedna sednica je bila posvećena sukobu i problema u našemEVS stažu i njihovom rešavanju. Poslednji dan bio je posvećen razvoju malih akcija za poboljšanje naših EVS-projekata. To je vjerojatno najplodnijih i kreativni deo treninga, jer su svi volonteri koji traže nove ideje i strategije bili puni entuzijazma za dalji rad. Tako sam se i ja vratila sa EVS-treninga puna nove energije i motivacije kako bi maksimalno iskoristila vreme koje imam kao EVS volonter u Centru lokalne demokratije Subotica.

 

Noemi Helfenstein, EVS-volonter u LDA Subotica

 

{webgallery}Trening u OhriduTrening u OhriduTrening u Ohridu{/webgallery}