Sastanak za nastavak kreditiranja u 2010.
Sastanak za nastavak kreditiranja u 2010.

Tirana, Albanija

15. – 17. jul 2010.

 

Protekle nedelje održan je sastanak upravljačkog odbora projekta „Mikrokreditna šema za mlade preduzetnike u jugoistočnoj Evropi“. Sastanak je održan u Tirani u periodu od 15. od 17 jula ove godine. Na sastanku su prisustvovali predstavnici svih relevantnih aktera vezanih za projekat – predstavnici ALDA (Asocijacija Centara lokalne demokratije) sa delegatima i mikrokreditnim konsultantima LDA, predstavnici Banca Intesa Sanpaolo iz Milana kao i predstavnici nacionalnih podružnica Banka Intesa Beograd, Privredna banka Zagreb i  i  po prvi put u projektu predstavnici Banka Intesa iz Albanije.

LDA na Kongresu u Strazburu
17 - 19. mart 2010   LDA delegacija iz Srbije posetila je Kongres lokalnih I regionalnih vlasti Saveta Evrope, koji se održao u Strazburu od 17. do 19 marta 2010. LDA delegacija iz Srbije bila je u sastavu:
  • Olga Perušić, delegat LDA Subotica,
  • Milan Bošnjak, mikrokreditni konsultant LDA Subotica,
  • Marko Došljak, mikorkreditni konsultant LDA CSS Niš.
Microcredit filming
Mart 2010

Tokom marta, ALDA i Centri lokalne demokratije proizveli su kratak film o uspešnim klijentima iz 2009. Film je produciran u saradnji sa gđom Kristinom Babić, vlasnicom PR agencije „Simfonija“ i gdinom Vjeranom Vidakovićem, vlasnikom „Tvornice“ iz Osjeka.

U nekoliko nedelja konsultanti iz kancelarija LDA iz Subotice, Osjeka, Vertenelja, posetili su svoje klijente koji su bili uspešni u dobijanju kredita tokom 2009. Snimanja uključuju slike i kratke filmove postrojenja, mašina i opreme koja je bila finansirana kreditom, kao i intervjue sa vlasnicima firmi koje su kredit dobile.

Norveška misija u Srbiji – Sastanak u Nišu
Mart 2010

U cilju nastavka projekta “Mikrokreditna šema za preduzetnike u jugoistočnoj Evropi”, Asocijacija centara lokalne demokratije (ALDA) i Centri lokalne demokratije u Srbiji održali su još jedan uspešan sastanak. Reč je o poseti predstavnika ministarstva spoljnih poslova Norveške. Sastanak je održan u Nišu, 10 I 11 marta ove godine, I predstavlja još jedan u nizu uspešnih sastanaka koji su se održali od kraja oktobra 2009.

Pregovori za nastavak kreditiranja u 2010.

„Mikrokreditna šema za početne aktivnosti za mlade preduzetnike u Jugoistočnoj Evropi“ sa svojim veoma konkurentnim finansijskim proizvodom, ili tzv. ALDA kreditom (kako ga bankari i klijenti često nazivaju), imala je veoma dobar odjek i pokazala se veoma zanimljivom za mnoge privredne grane i različite tipove preduzetnika u Srbiji. Činjenicu potvrđuje i celokupan iznos odobren od strane obe LDA kancelarije (LDA Subotica i LDA Niš) koji iznosi EUR 1.085.344,00. Ista činjenica dokazuje veliki napor i uložen trud Centara lokalne demokratije kako bi se u kriznom periodu što bolje plasirala dobra kreditna linija. 

Realizacija ALDA mikrokredita u 2009.

Od početka implementacije projekta „Mikrokreditna sema za početne aktivnosti za mlade preduzetnike u Jugoistočnoj Evropi“, Centar lokalne demokratije Subotica je u saradnji sa ekspoziturama Banca Intesa u Vojvodini odobrio iznos od EUR 100.500,00 svojim klijentima. Da podsetimo, rad „na terenu“ koji je krenuo u decembru 2008. pa do kraja oktobra 2009. godine, zasnivao se prvenstveno na aktivnoj komunikaciji sa klijentima, stalnim konsultacijama sa savetnicima i radnicima Banke, kao i aktivnom radu mikrokreditnog konsultanta i celokupnog LDA tima. Kroz kancelariju LDA Subotica obrađeno je više od 80 zahteva, 5 zahteva je uspešno procesuirano, više od 40 kliijenata odbijeno, a isto tako preko 40 njih nije uspelo da obezbedi dovoljno dobre instrumente obezbeđenja.

Novi uslovi za apliciranje za Mikrokredit

LDA je u saradnji sa Bankom Intesom poboljšala je uslove za Mikrokredit. Došlo je do promene osnovnih uslova, poput visine iznosa kredita, kamatne stope, perioda otplate, kao i troškova obrade kredita u banci da bi se sto više izašlo u susret preduzetnicima.

Sastanak projektnog tima Mikrokreditne linije
Sastanak projektnog tima Mikrokreditne linije

Mart 2009

ALDA (Asocijacija Lokalno demokratskih Agencija), CEB (Razvojna banka Saveta Evrope) i Intesa Sanpaolo sa nacionalnim podružnicama Banka Intesa Beograde, Upi Banka BiH i Privredna banka Zagreb, održale su sastanak Upravnog odbora projekta trećeg marta u Beogradu sa ciljem analiziranja tržišnog pozicioniranja kredita u Serbiji i radi razmatranja procesa pokretanja projekta u Hrvatskoh i BiH. Sastanak je bio organizovan u tri kruga radionica, podeljeni u grupe po zemljama, prisustvovanjem predstavnika Banke i Lokalno demokratskih Agencija LDA. Praktični rezultati sastanka Upravnog odbora se očekuju uskoro  omogućavajući zainteresovanim klijentima bolje uslove kredita i fleksibilnije procedure pri odobravanju. 

Prezentacija Mikrokredita

Mart 2009 Dana, 9. marta održana je prezentacija Mikrokredita u Subotici u knjigovodstvenoj agenciji “AT”. Prezentacija je održana sa ciljem da se klijentima pomenute agencije približe sve potrebne informacije vezane za Mikrokredit. Domaćin prezentacije bila je Aleksandra Dobrin, vlasnica ove knjigovodstvene agencije.

Seminar u Obrenovcu
Seminar u Obrenovcu – saradnja sa regionom Buskerud, Norveška

Februar 2009

Seminar o bilaterlanoj saradnji Buskeruda i grada Obrenovac održan je 19 februara u Obrenovcu, uz učešće brojne delegacije iz Norveške i predstavnike beogradske opštine Obrenovac.

Tom prilikom predstavljen je program Mikro-kreditne podrške koji se realizuje uz podršku norveške vlade, Banke Saveta Evrope za razvoj i Banke Inteza u Srbiji.