Uspešan završetak volotiranja u Španiji

Jul 2012

Naša EVS volonterka, Sabina Roža iz Bačke Topole, je pre nepunih šest meseci napustila našu zemlju i uputila se prema mestu Encinas Reales u Španiji. U proteklom periodu ona je putem Evropskog volonterskog servisa (skraćeno: EVS) boravila, učila i radila u organizaciji CEMER. Centar lokalne demokratije je kroz partnerstvo sa organizacijom CEMER Sabini omogućio da poseti Španiju, a je Sabina dobila priliku da upozna nove ljude, drugu kulturu, način življenja i stekne nova značajna iskustva u svom šestomesečnom volonterskom radu.

EVS vesti iz Španije
EVS vesti iz Španije

Maj 2012

“Hoy celebramos en Villa del Rio el Dia de Europa, con una charla sobre el servicio de Voluntariado Europeo y un taller de juegos y actividades organizado por nuestras voluntarias, Laurie y Sabina, en el que han participado nuestros alumnos y los voluntarios del Ayuntamiento de Villa del Rio” – Sonia Ruiz Navarro

„Dаnаs u Villа dеl Riо slаvimо Dаn Еvrоpe, uz rаzgоvоr о Еvrоpskom vоlоntеrskom sеrvisu i rаdiоnicе realizovane u оrgаnizаciјi nаših vоlоntеrа, Lаuriе i Sаbine, kојe su učеstvоvаle u аlumni večeri vоlоntеrа iz grаdа Villа dеl Riо.“

Moj EVS u Holandiji
Dragi/a LDA – Moj EVS u Holandiji

Jul 2011

Moji zadaci se sastoje od raznih tehničkih izazova, u zavisnosti od vrste dana. Utorak i sreda su dani kada održavamo tehniku, vraćamo sve na svoje mesto, popravljamo kablove, postavljamo dekoraciju, prenosimo tehniku sa jednog mesta na drugo.

Petak i subota su dani za produkciju, tada se dešavaju koncerti i DJ večeri. Tada postavljamo tehniku na binu od zavisnosti od tipa dešavanja, i zahteva izvođača, manipulišemo tehnikom tokom večeri, i nakon performansa, vraćamo sve na mesto.

Zadužen sam za svetlo, zvuk i video zajedno sa radnicima i drugim volonterima. Pored mene ima 4 EVS volontera i oko 50 volontera iz Amsterdama. Mi smo snaga čitavog mesta, bez nas ne bi moglo da funkcioniše.

Kulturni šok – hoću li preživeti?

Maj 2011

Sve izgleda odlično. Napokon imam utisak da sam ovde korisna. Imam svoja zaduženja, obaveze i  slobodu da svoj rad organizujem onako kako mislim da treba. Čak i moj život teče nekako glatko kao da sam ovde rođena. Svakodnevicu ispunjava mnoštvo prijatelja sa kojima kao da se znam celog života.

Ipak jedno jutro je dovoljno da pokvari sve! Bela kafa*  umesto turske. Č namesto slova Ć u mom imenu. I ta moja spontanost kojom govorim slovenački jezik danas me nervira. Kako jedan tuđ jezik danas može tako dobro da mi gre ups... ide. Dobro je da je Lea (iz Subotice) inače imam utisak da bih zaboravila srpski.  Danas sam posle više od 4 meseca tražila i novine u ćirilici.

EVS here I came
EVS here I came

Decembar 2009

Nakon mesec i po dana, stvari krenu dobro ili loše. Prošao je period vaganja, sredila sam misli i sada sam ubeđena da sam napravila ispravnu odluku što sam se upustila u ovu avanturu. Naravno da nisam znala šta me sve čeka. Ali izgleda da sam imala malo više sreće od svojih kolega, i pored toliko problema koje sam imala u borbi sa administracijom i čekanja na vizu. Ova velika glavobolja prouzrokovala je da na svoj EVS stignem sa 2 meseca zakašnjenja, ali  direktno na svoj on-arrivel training, koji se inače organizuje tek nakon 2 ili 3 meseca EVS razmene.  

“Ujedinjene Igre”
“Ujedinjene Igre” počeo za Božić!

Decembar 2009

Od 4. - 12.decembra pomagala sam u organizaciji United Games (“Ujedinjene Igre”) na pripremi i održavanju festivala. U sklopu celokupnog projekta organizovala sam i svoju radionicu zajedno sa mentorkom, Ninom Sinožić. Radionicu smo nazvali: “You bully me? I bully you!” (Ti si grub prema meni? Ja sam grub prema tebi!). Prva tri dana (5.12.-8.12.) smo okupili delegacije United Gamesa i na zajedničkom sastanku im predstavili šta ćemo raditi tokom radionice, i tokom upoznavanja sa projektom, davali im neke savete kako da pomognu učenicima na rešavanju njihovih problema kako bi se u školama smanjilo nasilje. U sličanom projektu sam imala prilike učestvovati u Subotici, pa mi nije bio teško voditi radionicu i bila sam od velike pomoći svom mentoru. Radionica je počela sam uobičajenom igricom “probijanja leda” za bolje upoznavanje učesnika.

Moj EVS u Sloveniji
Moj EVS u Sloveniji

Novembar 2009

Moj prvi vikend u Sloveniji je počeo sa lepom dobrodošlicom i dan kasnije se nastavilo radno. Među prvim aktivnostima prisustvovala sam od 10. do 17. maja 2009. godine na »Sustainability« seminaru koji je organizovala “Brez izgovora, Slovenia” i usput se upoznavala polako sa mojim zadatkom i ulogom kao EVS-volontera.

Na ‘Sustainability’ seminaru smo učili o reciklaži, metode izdržljivosti, s posebnim aspektom na životnu sredinu i tehnike kako bi mogli mudro iskoristiti što nam daju prirodna bogatstva . Osim sastanaka imali smo i razne zadatke u grupama, edukacione igre zajedno sa drugim učesnicima iz Norveške, Mađarske, Nemačke, Litvanije, Turske, Italije koji su isto prisustvovali u našim aktivnostima. Moj zadatak je uglavnom bio da prisustujem sastancima, aktivnostima i igrama koji su bili organizovani i naravno pomagala sam oko izvođenja pojedinih igara poput ‘Ice Braking games’ (probijanja leda među učesnicima).

Prvi mesec EVS volonterskog staža – Lea Lenđel

Pozdrav svima u Subotici. Ovde je sve o.k., polako počinjem da upoznajem grad, Ljubljanu i da pričam slovenački jezik. I verujte, nije baš¡ tako lako kao što sam mislila, ali je svakako zanimljivo. Neke reči su dosta slične kao i na srpskom, ali se izgovaraju sa drugim naglaskom, a ima i nekih reči koje postoje i na srpskom i na slovenskom, ali potpuno drugo znače. Npr: Na Slovenskom "zamak" ili "dvorac" se kod njih kaže "grad", zatim "bicikla" se kaže "kolo", "ljuta" je "rumena",  "seljak" je  "kmet", "činjenica" kao  "dejstvo", a "razumem" se kaže "kopčam" .... Takođe, ima i nekih reči koje su mi bile sasvim nove, samostalno nikada ne bih shvatila šta znače. Tako na primer: - "kraj" - "konec",  "nazovi me" - "pokliči me", "ne kasnite" - "ne zamutite",  "doručak" - "zajtrk", a  "ručak" - "kosilo".

EVS trening kurs u Sarajevu
EVS trening kurs u Sarajevu

Za volontere, čiji je projekat nedavno odobren, a rezultat je apliciranja saradnjom sending i hosting organizacije održan je trening pre početka volonterskog staža, u Sarajevu od 21. do 24. aprila 2009. godine. Prisustvovala sam treningu kao prvi volonter kojeg će Centar lokalne demokratije - LDA Subotica, uz pomoć projekta “Because we can”, poslati na volonterski staž u Sloveniju kod hosting organizacije United Games.