31 Mar Međunarodni trening „Umrežavanje gradova i opština – Program Evropa za građane i građanke

FEBRUAR 2013

Učesnici skupa su bili predstavnici lokalnih samouprava i civilnog društva koje su na početku pozdravili Stanka Parać Damjanović – Centar lokalne demokratije Subotica, Miljenko Turniški – Agencija lokalne demokracije, Jovan Jelić – dožupan Osiječko-baranjske županije, Marta Dobo – članica Gradskog veća zadužena za međunarodnu i regionalnu saradnju, Erika Kudlik, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Subotica i Generalni konzul Republike Hrvatske, Dragan Đurić.

Pored prezentacije planiranih projektnih aktivnosti i predstavljanja iskustava opština u međuopštinskoj saradnji,  svoje izlaganja o regionalnoj politici Evropske unije imao je prof. dr. Mijat Damjanović, dok je o evropskim standardima prekogranične saradnje govorio prof. dr. Jovan Komšić. Slobodan Martinović iz NVO Argument je imao prezentaciju o decentralizaciji i izgradnji koalicija za lokalnu demokratiju u Srbiji.

Bojana Batalo iz Opštine Ruma je predstavila njihova iskustva u implementaciji projekata, a Snežana Milešević iz Opštine Apatin je održala prezentaciju o prethodnim i aktuelnim prekograničnim projektima.

Ovaj projekat u trajanju od 18 meseci realizuje Agencija lokalne demokracije iz Osijeka u saradnji sa Centrom lokalne demokratije Subotica u partnerstvu sa Hrvatskim institutom za lokalnu samoupravu – HILS, Evanđeoskim teološkim fakultetom – ETF, Otvorenim univerzitetom Subotica i Asocijacijom agencija lokalne demokratije – ALDA. Konferencijom otpočinju aktivnosti koje će biti organizovane tokom 2013. godine u cilju uspostavljanja resursnih centara i podrške unapređenju administrativnih kapaciteta lokalnih samouprava u pograničnom području Hrvatske i Srbije za izgradnju partnerstava za evropske projekte.
Uvodna konferencija projekta SNET.EU Uvodna konferencija projekta SNET.EU Uvodna konferencija projekta SNET.EU Uvodna konferencija projekta SNET.EU Uvodna konferencija projekta SNET.EU Uvodna konferencija projekta SNET.EU