13 Feb Memorijalnog Dana Holokausta “Beyond Words”

Od 22. do 26. januara predstavnici Centra Lokalne Demokratije Subotica i Edukativnog Centra Roma Subotica, po drugi put posetili su Hadersfild kako bi učestvovali u glavnom događaju povodom Memorijalnog Dana Holokausta pod nazivom “Beyond Words”.
Partneri iz Srbije, Poljske i Italije, uz domaćine iz Engleske, zajedno su radili na organizaciji završnog događaja u okviru projekta “Svako dugme je važno”. Vodeći partner na projektu je Fondacija “6 million+” iz Hadersfilda.
Završni događaj počeo je povorkom koja se kretala ulicama Hadersfilda, a čija su glavna atrakcija bile četiri lutke simbolično nazvane “The Weeping Sisters”. Lutke su simbolizovale žene koje se sećaju jevrejskih, bosanskih, kurdskih i romskih žrtava.
Povorka je vodila do zgrade Univerziteta u Hadersfildu gde je održan završni događaj u okviru obeležavanja Memorijalnog Dana Holokausta u kojem su učestvovali svi partneri projekta.
Umetnici i volonteri iz organizacije “6 million+” su u okviru projekta posetili partnere iz Poljske, Italije i Srbije ranije u toku prošle godine. Učesnici iz različitih kulturnih i socijalnih sredina diskutovali su o tome zašto je važno pamtiti Holokaust. Napravljene su poveznice sa aktuelnim događajima širom sveta, posebno sa izbegličkom krizom. Akcenat je stavljen i na priče iz sve četiri partnerske zemlje, a učesnici su razmenili muziku, slike, film, snimljeni i pisani materijal.
Projekat “Svako dugme je važno” deo je Programa Evropa za Građane.