Moj EVS u Sloveniji

19 Nov Moj EVS u Sloveniji

Novembar 2009

Moj prvi vikend u Sloveniji je počeo sa lepom dobrodošlicom i dan kasnije se nastavilo radno. Među prvim aktivnostima prisustvovala sam od 10. do 17. maja 2009. godine na »Sustainability« seminaru koji je organizovala “Brez izgovora, Slovenia” i usput se upoznavala polako sa mojim zadatkom i ulogom kao EVS-volontera.

Na ‘Sustainability’ seminaru smo učili o reciklaži, metode izdržljivosti, s posebnim aspektom na životnu sredinu i tehnike kako bi mogli mudro iskoristiti što nam daju prirodna bogatstva . Osim sastanaka imali smo i razne zadatke u grupama, edukacione igre zajedno sa drugim učesnicima iz Norveške, Mađarske, Nemačke, Litvanije, Turske, Italije koji su isto prisustvovali u našim aktivnostima. Moj zadatak je uglavnom bio da prisustujem sastancima, aktivnostima i igrama koji su bili organizovani i naravno pomagala sam oko izvođenja pojedinih igara poput ‘Ice Braking games’ (probijanja leda među učesnicima).

U sklopu programa išli smo u obilazak Ljubljane i mesta Piran gde smo imali kratke lekcije o zagađivanju i obilazili prirodu. Moj deo posla bio je logistički, pomagala sam oko organizacije smeštaja, izbora hrane i zaključnog programa.

Nakon seminara u Ljubljani uglavnom sam radila na traženju i kontaktiranju nevladine organizacija u Sloveniji i njihovo pozivanje na Kongres koji se održavao od 25. jula do  1. avgusta 2009. godine. Redovno sam prisustvovala na sastancima “Zdvruženje Igre Narodov” – ZIN, moje hosting organizacije i aktivno sam sa svim članovima pripremala festival koji će biti održan početkom decembra 2009. godine. Išla sam na sastanke u vezi organizovanja kongresa i drugih manjih dešavanja u Ljubljani ili Izoli za organizaciju “Brez Izgovora, Slovenia” partner ZIN-a. Organizovali smo male štandove za promocije “Život bez cigara” i slične aktivnosti.

Za Evropski Kongres Mladih, moj zadatak je bio isti kao i za ostale članove organizacije. Organizovali smo plan i program za celu nedelju i proveravali da li sve ide po planu. Budila sam goste da bi stigli na vreme za sastanke, a bila sam zadužena i za organizaciju večernjeg programa i slobodnog vremena. U kongresu smo imali razne akcione projekte gde su svi učesnici bili u raznim radionicama.

Tokom jula priremili smo i “action project” koji se zvao “Kralji Ulice” sa Lukom Vitez. Cilj projekta je bio pomaganje bezkućnicima i probali smo se staviti u njihovo okruženje, doživljavali smo kako je to biti beskućnik i prodavali ‘njihove’ novine u Ljubljani. Projekat je bio uspešan i čak smo mi nešto napisali za novine i (o našim iskustvima i sl.) i u novinama čak ima napisano o tome šta smo radili i o našoj organizaciji.

Kratak sastanak sa predstavnicima United Gamesa iz Češke održali smo u avgustu, na kome sam predstavljala Slovenske nevladine organizacije. 

Jedan od mojih zadataka je svakako i praćenje sastanaka i vođenje zapisnika, kao i pomagala u pripremi izveštaja, i pojedinačno u aktivnostima “Svaki dan u kolicima”, “Knjiga za Rome”, “Homofobija na ulici i “Kraljevi ulice”.

 

EVS volonter – Lea Lenđel

{webgallery}Moj EVS u Sloveniji Moj EVS u Sloveniji Moj EVS u Sloveniji Moj EVS u Sloveniji Moj EVS u Sloveniji Moj EVS u Sloveniji Moj EVS u Sloveniji Moj EVS u Sloveniji Moj EVS u Sloveniji Moj EVS u Sloveniji Moj EVS u Sloveniji Moj EVS u Sloveniji {/webgallery}