20 May Otvoren je Resursni centar u Osijeku

April 2013.

Na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu u Osijeku,u petak, 12. apila 2013. godine, otvoren je “Resursni centar za umrežavanje opština i gradova”, pokrenut u okviru projekta „Podrška umrežavanju i evropskoj suradnji gradova i opština”. U sklopu istoga projekta, prošle nedelje isti ovakav Resursni centar otvoren je i u Subotici.

 

Resursni centar u Osijeku, uz financijsku podršku Europske unije, opremljen je informatičkom, audio i video opremom ukupne vrednosti 40.937,99 kuna, a bit će usmeren pre svega na osnaživanje i umrežavanje 12 gradova i opština iz Hrvatske i Srbije kako na regionalnoj tako i na evropskoj nivou. Istovremeno zadatak Resursnog centra je i poticanje aktivnog građanstva na lokalnom nivou uključenih zajednica te će se na taj način pridružiti obeležavanju i promociji Evropske godine aktivnog građanstva 2013.

O potrebi osnaživanja kapaciteta, i to osobito kapaciteta ljudi, govorio je Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje d.o.o.koji je predstavio istorijat i razvoj  Regionalne razvojne agencije (RRA).

-Prvi zaposleni agencije došli uglavnom iz civilnog društva jer su tamo imali mogućnosti steći projektnu kulturu i naučiti veštine pisanja projekta i upravljanja projektnim ciklusom, rekao je Stjepan Ribić naglasivši kako je za uspešno dobivanje i upravljanje evropskim projektima nužna velika količina znanja i veština, i neprekidna edukacija.

Euro-realistično su o strukturnim i kohezijskim projektima govorili i Stjepan Ribić i Ivan Rimac, direktor Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. jer veliki problemi očekuju gradove i opštine, osobito one manje, zbog pravila sufinansiranja projekata, te predfinansiranja koje će jedinice lokalne i regionalne uprave i samouprave, te preduzetnici i udruge, vrlo teško samostalno izdržati. Takođe, razina dokumentacije potrebne za prijavljivanje projekta nije na zavidnom nivou, a vrlo često problemi nastaju već na prvom koraku kod imovinsko-pravnih problema.

Za strukturne fondove projektna dokumentacija izrađuje se godinama, i vrlo je skupa, što je dodatni problem manjim opštinama i gradovima, te preduzetnicima.

Probleme s kojima se susreću hrvatske opštine i gradovi pažljivo su slušali predstavnici partnerskih opština i gradova iz Srbije koje ovi problemi tek očekuju. O trenutnoj pripremljenosti državnih institucija, te lokalne i regionalne uprave u Srbiji govorila je Stanka Parać iz Agencije lokalne demokracije Subotica, a o pokušajima korištenja evropskih sredstava u Opštini Ruma te dosadašnjim koristima koje je projekt do sada za njih imao, Bojana Batalo, predstavnica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Rumi.

Poslednji deo ovoga događanja bio je posvećen prezentaciji i dogovoru oko primene konkretnih projektnih aktivnosti koje partnere očekuju u narednim mesecima implementacije.

 
Otvoren je Resursni centar u Osijeku Otvoren je Resursni centar u Osijeku Otvoren je Resursni centar u Osijeku Otvoren je Resursni centar u Osijeku Otvoren je Resursni centar u Osijeku