30 Sep Prvi mesec EVS volonterskog staža – Lea Lenđel

Pozdrav svima u Subotici. Ovde je sve o.k., polako počinjem da upoznajem grad, Ljubljanu i da pričam slovenački jezik. I verujte, nije baš¡ tako lako kao što sam mislila, ali je svakako zanimljivo. Neke reči su dosta slične kao i na srpskom, ali se izgovaraju sa drugim naglaskom, a ima i nekih reči koje postoje i na srpskom i na slovenskom, ali potpuno drugo znače.
Npr: Na Slovenskom “zamak” ili “dvorac” se kod njih kaže “grad”, zatim “bicikla” se kaže “kolo”, “ljuta” je “rumena”,  “seljak” je  “kmet”, “činjenica” kao  “dejstvo”, a “razumem” se kaže “kopčam” ….
Takođe, ima i nekih reči koje su mi bile sasvim nove, samostalno nikada ne bih shvatila šta znače. Tako na primer: – “kraj” – “konec”,  “nazovi me” – “pokliči me”, “ne kasnite” – “ne zamutite”,  “doručak” – “zajtrk”, a  “ručak” – “kosilo”.

Društvo mi pomaže puno u mom učenju. Moju mentorku, Ninu koju sam znala I ranije, bolje upoznajem i postaje mi dosta bliska drugarica i sada je sa njom u društvu opuštenije.  Jako  su me lepo dočekali, pa su mi čak napravili i dobrodošlicu “surprise party!” Odmah prvi dan! Svo društvo je bilo tamo, a i neki novi članovi “United Games-a” su takođe bili tamo. Evo i par slika.

Želim vam prijatan dan i puno pozdrava svima!

Vaša, Lea 🙂

Lea Lenđel