27 Mar Svako je dugme važno – projekat iz programa Evropa za građane

Svako je dugme važno   projekat iz Programa Evropa za građane u kome učestvuju partneri iz četiri grada iz Engleske, Poljske, Srbije i Italije  da u svojim lokalnim zajednicama progovore o milionima žrtava  Holokausta i današnjim izbeglicama iz ratom zahvaćenih područja u svetu .

Tokom perioda od osamnaest meseci gradjani i javnost u lokalnim zajednicama imaju priliku da se podsete činimo li  dovoljno da se spreče zločini i masovna stradanja. U potrazi za ohrabrujućim odgovorima u ovaj dijalog uključuju se gradjani lokalnih zajednica koje su u svojoj istoriji prošli kroz ratne konflikte a danas tragaju za odgovorima na izbegličku krizu u Evropi. Njihova lična svedočenja i istorijski narativ ćemo na kraju projekta podeliti sa  građanima širom Evrope kao deo javnog diskursa o poštovanju ljudskih prava:  “Svako je ljudsko biće važno”.

Vodeći partner na projektu je Fondacija “6 miliona + “ Huddersfield, Engleska, okupio je široki spektar učesnika, pripadnika različitih nacionalnih, manjinskih, religijskih zajednica kako bi inicirao debatu o tome zašto je važno istorijsko sećanje i kontinuirano podsećanje na istorijske periode kao što je holokaust.

Kroz kreativne umetničke radionice učesnici ovih susretanja pokušaće da daju svoj odgovor i viđenja o današnjim globalnim  događanjima, da promovišu empatiju i razumevanje za stradanja pojedinca u ratom pogođenim oblastima u svetu, doprinesu  razbijanju predrasuda i stereotipa, a da kao aktivni gradjani Evrope doprinesu istinskom uzajamnom poštovanju i poštovanju za ljudska prava na život i dostojanstvo.

Ciljevi projekta:

  • Unapređenje dijaloga građana u lokalnim zajednicama za bolje razumevanje izbegličke krize u Evropi
  • Jačanje solidarnosti i vitalnosti lokalnih zajednica za podršku ljudima u nevolji
  • Jačanje razumevanja i saradnje između četiri evropska grada sa bogatim kulturnim I istorijskim nasleđem
  • Uspostavljanje prijateljskih veza među građanima lokalnih zajednica, organizacija civilnog društva i institucija
  • Jačanje uzajamnog poverenja i većeg građanskog aktivizma u procesu odlučivanja na lokalnom i evropskom nivou

http://everybuttoncounts.eu/