ULIČNA AKCIJA U SUBOTICI

19 May ULIČNA AKCIJA U SUBOTICI

April 2014

Blizina granice i raspad i zatvaranje velikih industrijskih kapaciteta, doprineli su sticanju prihoda i obezbeđivanja materijalne egzistencije putem rada na crno. Dodatni problem predstavlja činjenica da se radi o katergoriji nezaposlenih iznad 50 godina, kojima su godine starosti dodatna prepreka za zaposljavanje.

Ovo su fokusi projekta nekoliko nevladinih organizacija koji ima za cilj suzbijanje rada na crno kroz povećanje svesti o njegovim negativnim posledicama, kako po same građane, tako i po samo društvo.

Propadanjem velikh privrednih sistema, mnogi Subotičani u najboljim godinama ostali su bez posla, izvora prihoda, egzistencije. Neki od njih okrenuli su se švercu preko granice, kao jednom od vidoca izvora prihoda, dok su drugi prihvatili bilo kakve poslove, kako bi došli do prihoda, pa i rad na crno. Stoga je nekoliko nevladinih organizacija, među kojima je i Centar lokalne demokratije, uličnom akcijom, odnosno anketom, pokušalo da dođe do informacija o shvatanju građana po pitanju rada na crno i poznavanja radnih prava.

Mreža nevladinih organizacija širom Srbije sprovodi kampanju posvećenu efikasnijoj ulozi građana i civilnog društva u nadzoru i zaštiti radnih prava. Po njihovoj oceni, radno zakonodavstvo u Srbiji je dobro, ali je problem u njegovom sprovođenju.

Rezultati ankete i druge teme vezane za suzbijanje rada na crno biće prezentovane na javnoj debate koja će biti organizovana naredne nedelje, a na kojoj je planirano prisustvo relevantnih aktera, poput predstavnika Nacionalne služnbe za zapošljavanje, Sindikata i nevladinog sektora.

www.yueco.rs


{webgallery}ULIČNA AKCIJA U SUBOTICI ULIČNA AKCIJA U SUBOTICI ULIČNA AKCIJA U SUBOTICI ULIČNA AKCIJA U SUBOTICI ULIČNA AKCIJA U SUBOTICI {/webgallery}