11 Oct Balkan Kaleidoscope – Drugi međunarodni događaj – Mostar, 2018

Od 4. do 7. oktobra u Mostaru održan je drugi međunarodni događaj u sklopu EU projekta Balkan Kaleidoscope pod nazivom “Predavači i studenti za multiperspektivnost u prenošenju istorije i kulture sećanja”. Ovaj dvodnevni događaj okupio je predstavnike partnera projekta iz 7 zemalja EU i Zapadnog Balkana koji su predstavili aktivnosti sprovedene u njihovim lokalnim zajednicama. Organizator događaja u Mostaru bila je Agencija Lokalne Demokratije Mostar koja je ujedno i jedan od partnera na projektu.

Ovaj dvodnevni događaj okupio je pedesetak profesora i nastavnika istorije, kao i studenata i učenika koji su zajedno sa njima kroz različite aktivnosti istraživali područje multiperspektivnosti sa akcentom na oblast prenošenja istorije.

Prvog dana događaja svoje lokalne aktivnosti predstavili su partneri iz Slovenije, Makedonije i Italije. U nastavku programa učesnici su prisustvovali i učestvovali na predavanju u OKC Abrašević koje je održao Michele Parente (forum ZFD/Forum Civil Peace Service) na temu “Edukacija o kulturi sećanja – povezivanje tačaka za izgradnju poverenja i kulture saradnje na Balkanu”.

Drugi dan programa protekao je u predstavljanju lokalnih aktivnosti partnera iz Srbije i Hrvatske, i partnera projekta iz BiH. U nastavku dana učesnici su obišli znamenitosti Mostara kao deo programa “Spomenici u pokretu”, a nakon toga su odgledali premijeru predstave Mostarskog teatra mladih u režiji Seada Đulića.

Projekat Balkan Kaleidoscope finansiran je kroz EU Program Evropa za građane i građanke.