Sastanak partnera održan u Wolverhamptonu

04 Feb Centar lokalne demokratije Subotica – Sastanak partnera održan u Wolverhamptonu

22. oktobar, 2009.

Godišnji sastanak partnera Centra lokalne demokratije Subotica održan je 22 Oktobra u Wolverhamptonu, Velika Britanija, u organizaciji gradskog veća Wolverhamptona, koji je glavni partner Centra lokalne demokratije Subotica. Drugi po redu godišnji sastanka partnera Agencija lokalne demokratije tokom 2009. godine, održan uz podršku evropskog operativnog granta.

Jedanaest prisutnih predstavnika partnerskih gradova/opština/civilnih organizacija, tokom sastanka razmatrali su aktivnosti Centra lokalne demokratije koje su bile implementirane od poslednjeg godišnjeg sastanka koji se održavao Oktobra 2008. godine u Briselu.  Sastanak je počeo sa  eksternom evaluacijskim izveštajem o radu Centra koji je predstavio  Neville Patten, Glavni većnik. U ime Grada Subotice, partnera Centra lokalne demokratije, Dejan Zvekić, savetnik gradonacelnika je predstavio političku situaciju u lokalnoj samoupravi i u civilnom sektoru, koji aktivno rade na prekograničnim projektima i razvoju civilnog sektora na području Vojvodine.

Pregled aktivnosti Centra je predstavila Olga Perušić, Delegat, ističući projekat “Regionalna partnerstva za gradove interkulturalnosti”, odobren od Glavnog direktorata za proširenje, Evropske komisije, u kome je Grad Subotica vodeći aplikant a partneri na projektu su Light house iz Wolverhamptona, Asocijacija Lokalno Demokratskih Agencija – ALDA i Agencije lokalne demokratije – LDA Subotica, Mostar i Osijek. O očekivanim rezultatima projekta i ulozi Light house-a iz Wolverhamptona pričao je Frank Challenger , Direktor i Ben Oram, koordinator aktivnosti  filmske produkcije.

O bliskoj saradnji sa regionom Buskerud, Norveška i o projektu finansiranom od strane Ministarstva spoljnih poslova Norveške “Mikrokreditna šema za Jugoistočnu Evropu” je bila prestavljena od strane delegate Centra i Kårea Henninga, predstavnika regiona Buskerud, zaduženog za internacionalne odnose.

Glavni izazovi Centra lokalne demokratije Subotica za predstojeći perod, zaključeno je na statanku, su regionalno umrežavanje i nalaženje novih partnera u cilju stvaranja kapaciteta za rad sa lokalnim vlastima u regionu Vojvodine i priprema lokalnih zajednica u procesu integracija Srbije Evropskoj uniji, kao i unapređenje lokalno ekonomskog razvoja i prekogranične saradnje. Za takve rezultate potrebna je snažna podrška postojećih i potencijalnih novih partnera kao i Grada Subotice, zarad daljeg uspešnog rada Centra lokalne demokratije Subotica.

UČESNICI SASTANKA:

 1. Vodeći Partner: Neville Patten, Glavni većnik veća uWolverhamptonu (VB),
 2. većnik Paddy Bradley, članica kabineta za Regeneraciju,
 3. većnik. Roger Lawrence, voditelj odeljenja ljudskih resursa Wolverhampton (VB),
 4. Partner: Kåre Henning, voditelj internacionalnih odnosa regiona Buskerud, Norveška
 5. Partner: Gunn-Torill H. Mathisen, članica veća Buskerud, Norveška
 6. Grad domaćin Centra:  Dejan Zvekć, savetnik gradonačelnika zadužen za internationalnu saradnju Grada Subotice, Srbija
 7. Frank Challenger, direktor Lighthouse Wolverhampton (VB)
 8. Ben Oram, Lighthouse Wolverhampton (VB)
 9. Kelly Jeffs, Lighthouse Wolverhampton (VB)
 10. Per Vinter, Asocijacija Lokalno Demokratskih agencija – ALDA
 11. Olga Perušić, delegat Centra lokalne demokratije Subotica

{webgallery} Sastanak partnera održan u Wolverhamptonu Sastanak partnera održan u Wolverhamptonu Sastanak partnera održan u Wolverhamptonu Sastanak partnera održan u Wolverhamptonu Sastanak partnera održan u Wolverhamptonu Sastanak partnera održan u Wolverhamptonu Sastanak partnera održan u Wolverhamptonu Sastanak partnera održan u Wolverhamptonu Sastanak partnera održan u Wolverhamptonu Sastanak partnera održan u Wolverhamptonu Sastanak partnera održan u Wolverhamptonu Sastanak partnera održan u Wolverhamptonu Sastanak partnera održan u Wolverhamptonu {/webgallery}