04 Oct Charlene

Oktobar 2011

Zovem se Charlene, imam 24 godine i dolazim iz Francuske. Ja sam volonter kao i Cécile kod civilne organizacija Centar lokalne demokratije sve do kraja juna 2012. godine!

Prošle godine stekla sam zvanje Mastera završivši studije na Političkim naukama, oblast Međunarodnih odnosa i prava u mestu Clermont-Ferrand u Francuskoj. Osim toga, boravila sam i u prekookeanskim zemljama: godinu dana u Sjedinjenim državama Amerike, šest meseci u Austriji, tri meseca u Južnoj Americi… a tokom vremena sam se veoma zainteresovala za upoznavanje drugih kultura, posebno Balkana. Tako, živeći i volontirajući u Srbiji nalazim najbolji način za upoznavanje ljudi koji žive oko mene, učeći njihov jezik, kulturu i sve što ih karakteriše. Mislim da možemo učiti puno jedni od drugih, učiti iz tuđih iskustava i o drugačijim načinima življenja, pa ukoliko želiš pomoći mi u predstavljanju sebe i razmeniti deo svog kulturnog nasleđa, nemoj se ustručavati upoznati me tokom mog boravka u Subotici!

Nikad nije lako doneti odluku i napustiti svoju zemlju na neko vreme, porodicu i prijatelje i otići negde gde ti je sve nepoznato. Taj nepoznat svet gde se spremaš ići je potpuno drugačiji od onoga što si o njemu znao pre dolaska. Navike, hrana, jezik, vrednosti… sve je to potpuno novo za tebe! Ako nisi spreman za takvo iskustvo, osećaćeš se frustrirano i ako se ne razumeš u potpunosti sa tvojim okruženjem, mogao bi biti šokiran kulturnim razlikama. Ovo su prva razmišljanja po dolasku na volonterski staž, a s tim ciljem je organizovan trening volintera, odmah nakon njihovog stizanja kako bi se izbegle reakcije. Više o tome čitaćeš u sledećoj web vesti. Pozdrav,

Charlene