Dan Evrope u Subotici

13 May DAN EVROPE – 9. MAJ

maj 2013.

Centar lokalne demokratije u saradnji sa Gradom Subotica i drugim institucijama i organizacijama, obeležili su Dan Evrope – 9. maj, po osmi put.

Štandove sa promotivnim materijalima, putem kojih su građani mogli da se informišu o državama Evropske unije i njenim institucijama, danas su, na Trgu slobode, svečano otvorili pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, gradonačelnik Subotice Modest Dulić, predsednica Skupština grada Maria Kern Šolja i Dragan Đurić, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici i Delegat Centra lokalne demokratije Silvija Patarčić. Otvaranje štandova obeleženo je nastupom hora srednje Muzičke škole koja je izvela himnu Evropske unije.

Modest Dulić je, tim povodom, rekao da su Evropljani vekovima maštali o ujedinjenoj i mirnoj Evropi i da je 63 godine posle Šumanove deklaracije, u čiju čast se i proslavlja Dan Evrope, takva Evropa nadomak Subotice.

– Naši susedi na severu i istoku već su deo evropske zajednice, a uskoro će biti i naš zapadni sused Hrvatska. Francuskom Deklaracijom pozvane su evropske zemlje da se ujedine u evropsku zajednicu, a bio je to i korak ka ujedinjenju i pomirenju koje EU simbolizuje i danas, preko modernih demokratskih evropskih zajednica, sa visokim stepenom zaštite ljudskih prava i Evropom bez granica. Danas je vidljivo da je veliki deo tih snova i vizija o ujedinjenoj Evropi i ostvaren kvalitetnijim životom i uključivanjem u veliku evropsku zajednicu. Subotica stoga ostaje verna toj evropskoj ideji i zajednici, posebno u odnosu na činjenicu da poseduje tradicionalni multikulturalizam, te stoga ima šta i da brani kada su evropske vrednosti u pitanje. Subotica će iskorisititi šansu evropske komisije i kandidovati se u procesu evropskih integracija 2020. godine za grad – prestonicu kulture – rekao je pored ostalog Dulić.

U sklopu obeležavanja na štandovima u centru grada promovisao se i rad i doprinos lokalnih civilnih organizacija u procesu eurointegracija gde bih osim Centra lokalne demokratije kao organizatora, spomenula prisustvo Evropskog pokreta, Cekora, Stav +, Kulturalnog različka, Edukativnog centra Roma, te fondacije Danilo Kiš i Kancelarije za mlade.

U drugom delu programa u Gradskoj biblioteci po programu Saveta Evrope organizovana je Živa biblioteka. Program pod sloganom „Ne ceni knjigu po koricama“ umesto knjiga predstavio je ljude koji su čitali svoje životne priče, koje su najčešće bile žrtve predrasuda i diskriminacije. Na ovaj način oni imaju priliku da podele svoje iskustvo sa čitaocima, da se bolje upoznaju i na taj način doprinesu razbijanju uobičajenih stereotipa. Tokom žive biblioteke predstavljene su žive knjige: gej, lezbejka, terapeut za rad sa seksualno zlostavljanom decom, konsultantkinja za žrtve trgovine ljudima, SOS volonter prevencije suicida, vegan, Srpkinja sa Kosova, žrtva porodičnog nasilja, mlada majka Romkinja, HIV pozitivna osoba, bivši korisnik psihoaktivnih supstanci, Kineskinja, izbeglica, Rom, Albanac, ratna veteranka sa invaliditetom, protestant, katolički sveštenik.

Program je realizovan uz podršku Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Ministarstva omladine i sporta.

U Augustinianiumu tokom popodnevnih sati održana je tribina na temu „Milanski edikt u svetlu europeizacije” sa uvodničarima prof. dr. Zoricom Kuburić sociologinjom iz Beograda i mr. th. Mirkom Štefkovićem, sekretarom Subotičke biskupije.

U sklopu večernjeg programa organizovano je i veče za mlade u Skaladištu Fondacije Danilo Kiš.

 

 

 

{webgallery} Dan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u Subotici Dan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u SuboticiDan Evrope u Subotici {/webgallery}