DAN EVROPE U NOVOM BEČEJU

10 Jun DAN EVROPE U NOVOM BEČEJU

7. – 8. maj 2010.

PAAD centar za sociokulturloške izuzetnosti u saradnji sa Centrom lokalne demokratije Subotica i uz podršku Instituta za odžive zajednice i  USAID-a obeležio je ove godine Dan Evrope u Novom Bečeju. U manifestaciju obeležavanja uključila se Kancelarija za mlade Novi Bečej, Kancelarija za lokalno-ekonomski razvoj i PR služba opštine Novi Bečej kao i nevladine organizacije „Omladinski klub Novoga Bečeja – NBO“ i srednja škola Novi Bečej. Medijski pokrovitelji manifestacije bio je JP Radio Novi Bečej & www.infonb.net.

Aktivnosti su počele u petak 7. maja, emisijom „Tema dana“ koja je bila posvećena EU integracijama i Danu Evrope u kojoj su gostovali Saša Šućurović, pomoćnik predsednika opštine Novi Bečej za omladinu, sport, turizam i kulturu, Svetlana Glavaški, šefica Kancelarije za LER, Cecilija Dujin, ekspertkinja VNG programa Evropske komisije za podršku opštinama Banata kao ekspertkinja za izradu strateških dokumenata opština Banata bitnih za približavanja standardima EU od strane opština, Dario Tenžera, koordinator volonterskog centra i predsednik učeničkog parlamenta srednje škole Novi Bečej i Saša Dujin, šef kancelarije za mlade i direktor PAAD centra za sociokulturološke izuzetnosti.

Paralelno sa podelom promotivnih materijala, emitovale su se dve edukativno informativne emisije na lokalnom Radio Novom Bečeju „Vojvodjanski karusel – emisija koja se bavi interkultralnim prožimanjem na teritoriji Vojvodine“ i „Dečja emisija“. Obe ove emisije su bile posvećene 9. maju Danu Evrope i to je svaka na svoj način informisala o EU ali i edukovala sve slušaoce o samom procesu eurointegracija kao i o institucijama EU.

Popodne u gradskom parku realizovana je akcija “Javni čas na temu koliko znamo o EU inegracijama?”, koja je osim podele promotivnih materijala obuhvatala i igre uz muziku. Volonteri Volonterskog centra Kancelarije za mlade opštine Novi Bečej anketirali su stanovnike opštine Novi Bečej o pitanjima vezanim za njihovu lokalnu sredinu.

Sa učenicima Srednje škole Novi Bečej organizovana je radionica i kviz u okviru kojeg su se formirale ekipe po slučajnom odabiru koje su se međusobno takmičile na temu “Koliko znaš o EU?”. Rezultati ukazuju na to da mladi jako slabo poznaju institucije i sam proces evropskih integracija, da solidno poznaju istoriju i geografiju Evrope a da su dobro informisani o kulturi i sportu. Najviše je tačnih odgovora prikupljeno na temu muzičkih pravaca, grupa iz EU. Pobednici su dobili majice, a učesnici druge simbolične poklone i dobru zabavu.

Indirektno putem radio talasa i poseta web strane www.infonb.net procenjujemo da nam je javnu radiodebatu pratilo oko 2000 gradjana, dok su tokom uličnih akcija u parku bili u kontaktu sa dvestotak građana.

 

Saša Dujin

Novi Bečej

{webgallery} DAN EVROPE U NOVOM BEČEJU DAN EVROPE U NOVOM BEČEJU DAN EVROPE U NOVOM BEČEJU DAN EVROPE U NOVOM BEČEJU DAN EVROPE U NOVOM BEČEJU DAN EVROPE U NOVOM BEČEJU DAN EVROPE U NOVOM BEČEJU DAN EVROPE U NOVOM BEČEJU {/webgallery}