Dan Evrope u Subotici

25 May Dan Evrope u Subotici: 9 maj 2011.

Maj 2011

U saradnji sa Gradom Subotica, civilna organizacija Centar lokalne demokratije  organizovala je uličnu manifestaciju na glavnom trgu da obeleži Dan Evrope, programom informativne kampanje za građane.  Program se održavao 9. maja i sastojao se od štandova sa promotivnim publikacijama i materialima, te večernjim programom premijere filmova.

Programu obeležavanja Dana Evrope priključile su se civilne organizacije: Edukativni centar Roma, Vojvođanski omladinski forum, kontakt tačka programa Mladi u Akciji (Youth in Action) iz Novog Sada, Evropski pokret u Subotici, AARHUS centar, Terras i voloteri Centra lokalne demokratije predvođeni inostranim volonterima (EVS program) okupljenih na projektu Youth Info point Centra lokalne demokratije koji su animirali građane okupljene kog promotivnih štandova.  Ovo je bila prilika da se promovišu organizacije i projekti koji se realizuju sa stranim partnerima, kao i promocija rezultata prekogranične saradnje ostvarene u ovom području.

Samom otvaranju prisustvovao je Saša Vučinić, Gradonačelnik Subotice, Slavko Parać, predsedik skupštine Grada,  Janoš Babić, konzul R. Mađarske u Subotici i Vesna Pečkalj  Njikoš, konzulica R. Hrvatske u Subotici koji su poslali poruku građanima i lokalnim medijima da je Subotica srce Evrope, tako treba biti i srce EU.

U večernjem delu programa, prikazana su tri dokumentarca – Priča o tri grada – pripremljena u sklopu projekta “Regionalna partnerstva za gradove interkulturalnosti” grada Subotice, a za samu izradu filmova zaslužan je partner na projektu Light House Media Centar iz Wolverhamptona, Velike Britanije. Film je po prvi put prikazan tokom završne konferencije projekta u Mostaru, a u okviru obeležavanja Dana Evrope imao je službenu premijeru sa diskusijom u Subotičkom Art bioskopu.

Nakon premijere  održana je debata o postojećim konfliktima u regionu, njihovim direktnim i indirektnim uticajima, kao i o situaciji u sklopu inter-ethničkih relacija i postojećeg dijaloga unutar tri gradske zajednice – Mostara, Subotice i Osijeka. Gost govornik na debate bio je Slobodan Čamprag, član gradskog veća zadužen za obrazovanje, Erika Kudlik, član gradskog veća zadužena za internacionalnu i regionalnu saradnju. Učesnici debate bili su mladi većinom učenici srednjih škola ili student koji su svojim komentarima pokazali veliko interesovanje za inter-etnike odnose, ali i ne toleranciju koju su imali prilike videti ili doživeti. Rad na interkulturalnom dijalogu još preostaje, a mladi su na Dan Evrope pokazali zainteresovanost za budućnost ove regije.

Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici Dan Evrope u Subotici