Dobrodošli u Suboticu!

16 Sep Dobrodošli u Suboticu!

Poštovani građani i posetioci!

Pozdravljam Vas u jedinom gradu u Srbiji  izabranog  za učešće u pilot-programu pod nazivom „Interkulturalni gradovi“ kao zajedničke inicijative Saveta Evrope i Evropske komisije koja okuplja dvanaest gradova iz različitih zemalja Evrope.  Zasnovan na razmeni dobre lokalne prakse stečene u upravljanju različitim etničkim zajednicama i kulturama, ovaj program saradnje otvara novi prostor za pokretanje dijaloga o konceptima interkulturalnog upravljanja i  izazova za premošćavanje tradicionalnog urbanog okruženja pomoću inovativnih odgovora na kulturnu različitost.

Subotica je multikulturalni urbani centar i drugi najveći grad u regionu Vojvodine, gde je dugo i bogato kulturno nasleđe nacionalnih zajednica isprepleten modernim evropskim vrednostima demokratskog upravljanja na lokalnom nivou.  Cvet sa četirilatica, okrenutih jedna prema drugom, simbolizuje atraktivnost kulturne različitosti, odražava istorijski zaštitni znak grada kao destinacije za nastajanje, a danas, kao kapija Srbije ka Evropi, srdačno dočekuje posetioce,  pridošlice i turiste.

Poseta istaknutih kulturnih spomenika Subotice,  doživljavanje kulturnog, jezičkog i verskog bogastva grada, dokazanih brojnim, godišnje organizovanim festivalima, filmskim i pozorišnim predstavama na otvorenom, koncerti, književne večeri, koncerti u Gradskoj kući i u crkvama, ili kulturni programi u kulturno-umetničkim centrima nacionalnih manjina postali su deo naše vizije lokalnog razvoja.  Zato, sa ponosom Vam predstavljamo ovaj kalendar programa kulturne različitosti kao poseban dokaz  resursa naših razvojnih potencijala.  Publikacija Vam stoji na raspolaganju i u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i u Turističkom informativnom centru kako biste mogli dobiti potrebne informacije o kulturno-umetničkim događajima koji se dešavaju u našem gradu.

 

Iskreno Vaš,

Saša Vučinić

Gradonačelnik

Dobrodošli u Suboticu!