Moj EVS u Holandiji

12 Jul Dragi/a LDA – Moj EVS u Holandiji

Jul 2011

Moji zadaci se sastoje od raznih tehničkih izazova, u zavisnosti od vrste dana. Utorak i sreda su dani kada održavamo tehniku, vraćamo sve na svoje mesto, popravljamo kablove, postavljamo dekoraciju, prenosimo tehniku sa jednog mesta na drugo.

Petak i subota su dani za produkciju, tada se dešavaju koncerti i DJ večeri. Tada postavljamo tehniku na binu od zavisnosti od tipa dešavanja, i zahteva izvođača, manipulišemo tehnikom tokom večeri, i nakon performansa, vraćamo sve na mesto.

Zadužen sam za svetlo, zvuk i video zajedno sa radnicima i drugim volonterima. Pored mene ima 4 EVS volontera i oko 50 volontera iz Amsterdama. Mi smo snaga čitavog mesta, bez nas ne bi moglo da funkcioniše.

Volontiram u P60 – podijum za kulturu i medije, u Amstelveen-u pored Amsterdama, u Holandiji.

Ekipa je odlična i motivisana, tehnička opremljenost na zavidnom nivou, i repertoar je dosta kvalitetan, tako da sa vremena na vreme ima svetskih produkcija. U Amsterdamu Engleski jezik je kao drugi maternji, tako da sa Holandskim mogu da zabušavam po malo. Novac u okviru projekta je taman dovoljan, naravno moglo bi da bude i duplo više, no još uvek je mnogo više nego prosečna plata u Srbiji.

Najveći izazov EVS-a je sam projekat, tojest da nađeš sebe u projektu i da izvučeš najviše iz njega. U nezavisnosti od opisa projekta, upao sam u život jedne organizacije,  i bavim se sa mnogim stvarima koje se iz dana u dan pojavljuju, a nimalo nemaju veze sa samim projektom.  Mada ko zna, možda će najveći izazov EVS-a biti vratiti se u klasičan način življenja.

Svima bih preporučio ovaj program, koji još nisu napunili 30 godina, zahteva vremena i truda da se nađe odgovarujuća organizacija, ali vreme provedeno u projektu je dragoceno životno iskustvo, pored toga, svi troškovi su plaćeni od strane Evropske Komisije.

Pozdrav,

Robi

{webgallery} Moj EVS u Holandiji Moj EVS u Holandiji Moj EVS u Holandiji Moj EVS u Holandiji Moj EVS u Holandiji Moj EVS u Holandiji {/webgallery}