EVS trening kurs u Sarajevu

30 Jul EVS trening kurs u Sarajevu

Za volontere, čiji je projekat nedavno odobren, a rezultat je apliciranja saradnjom sending i hosting organizacije održan je trening pre početka volonterskog staža, u Sarajevu od 21. do 24. aprila 2009. godine. Prisustvovala sam treningu kao prvi volonter kojeg će Centar lokalne demokratije – LDA Subotica, uz pomoć projekta “Because we can”, poslati na volonterski staž u Sloveniju kod hosting organizacije United Games.

Pre departure (pre polaska) trening okupio je mlade volontere koji će u narednih mesec ili dva otpočeti volontiranje u stranoj zemlji. Trening je obuhvatao upoznavanje sa programom i sa trenerima, zatim igrom upoznavanja budućih volontera prisutnih na pre departure treningu, “probijemo led” posle čega je  među učesnicima i atmosfera bude opuštenija. Takođe smo jos kroz igru i razgovor imali “teambuilding” (aktivnosti usmerene razvijanju timskog rada) i pričali smo o našim strahovima dok smo odsutni od kuće i predviđanje poteškoća koje nas očekuju za vreme volontiranja. Takođe, dobili smo uopšteno zanje o EVS programu, koje su naše uloge i odgovornosti, kao i šta nam EVS sve pruža.

Treći dan treninga pričali smo o našim konfliktima, iskustvima i o komunikaciji. Rezultat ovih radionica predstavljen je kroz predstavu kojom smo prikazali načine kako da ljudi mogu na različite načine da reaguju u različitim situacijama. Radili smo zajedno u grupama gde smo sami smisljali uloge i situacije. Na kraju dana buduci volonteri, zajedno sa trenerima, popričali su o iskustvima tokom treninga i uradili smo evaluaciju dana. Za nas “nove” volontere ostalo je jos da se pripremimo za put (viza, prevoz, osiguranje) I da krenemo u nove avanture posredstvom programa Mladi u Akciji – Evropsko volonterski servis EVS.

Lea Lenđel

{webgallery}EVS trening kurs u SarajevuEVS trening kurs u SarajevuEVS trening kurs u Sarajevu{/webgallery}