Trening nakon stizanja volontera, Sarajevo

30 Jul EVS – Trening nakon stizanja volontera, Sarajevo

Jun 2009

Evropski volonterski servis (EVS) program u okviru “Mladi u Akciji” uključuje osim volonterskog staža u organizaciji i nekoliko treninga. Prvi trening je trening pre polaska vontera i obično se održava u zemlji u kojoj živi volonter ili u zemlji gde se priprema za svoj EVS, gde pričamo o našim strahovima, očekivanjima i motivaciji kao budućeg EVS volontera.

Drugi u nizu treninga je nakon stizanja volontera tzv. On-Arrival Training koji se održava u zemlji gde je sedište organizacije koja prima volontera. Za zemlje Jugoistočne Evrope uključujući i Srbiju, situacija je malo specifičnija, što podrazumeva da se za sve EVS  volontere iz Bosne i Herzegovina, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i iz Srbije organizuje zajednički trening. Za sve koji su pristigli u periodu od mart do maja 2009. godine imali su trening u Sarajevu  od 1.do 6 juna.

Na tom treningu učestvovala sam i ja kao volonterka LDA Subotica, i upoznala sam dvadeset i dvoje drugih volontera koji dolaze iz raznih delova Evrope, radi svojeg EVS volonerskog staža u nekoj od zemlji Balkana. Podelili smo prva iskustva o zemljama u kojoj boravimo kao volonteri, zatim o organizacijama u kojima volontiramo, pričali smo o projektima u koje smo uključeni, kao i o problemima i o situacijama kojima smo okruženi. U veoma zanimljivoj igri s kartama dobili smo zadatak da igramo karte u više grupa, svaka grupa je simbolizirala jednu zemlju, i u svakoj od te grupe vladala su druga pravila koja mi nismo poznavali. Ista je situacija sa iskustvima realnog života tokom volonterskog staža našeg EVS-a, kada ne znamo nepisana pravila i zakone po kojima neke kulture funkcionišu. Drugi deo treninga bio je posvećen EVS-u kao metodu učenja. U EVS-u bi trebalo biti prostora za neformalno učenje, kao metod učenja koje se stiče van školskih sistema, kao i za posebno, informalno učenje, spontano učenje, kada nismo svesni svog učenja. Vođeni ovom mišlju bili smo ohrabreni da napravimo plan učenja koncipirajući objektivno koliko možemo postići tj. naučiti tokom našeg EVS-a.

Van zvaničnog programa, treninga nakon stizanja volontera, bilo je prilika za druženje sa ostalim volonterima, stvorila su se prijateljstva i napravili su se kontakti za neke buduće razmene i putešestvije. Naravno, iskoristili smo naše slobodno vreme otkrivajući predivan grad Sarajevo, uživajući u šetnjama u centru i probajući prepoznatljivi brend “ćevape”, bosansku kafu i kolače.

Noemi Helfenstein, EVS-volunteer in LDA Subotica

{webgallery}Trening nakon stizanja volontera, SarajevoTrening nakon stizanja volontera, SarajevoTrening nakon stizanja volontera, SarajevoTrening nakon stizanja volontera, SarajevoTrening nakon stizanja volontera, Sarajevo{/webgallery}