Kafa sa susedom u Opštini Erdut

16 Jan Kafa sa susedom u Opštini Erdut

Decembar 2013

U Dalju, administrativnom središtu Opštine Erdut, rodna kuća svetski poznatog daljskog astronoma, Milutina Milankovića, 13. decembra je bila mesto okupljanja predstavnika dvanaest opština i gradova iz Hrvatske i Srbije koji su se ponovo susreli na aktivnosti “Na kafu sa susedom” u sklopu projekta prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija “Podrška umrežavanju i evropskoj saradnji gradova i opština – SNET.EU”, gde su uz stručna izlaganja i neizbežno druženje uz kafu razmenjivali iskustva o pisanju i sprovođenju EU projekata.

Prisutne su na početku aktivnosti pozdravili Miljenko Turniški, direktor Agencije lokalne demokratije iz Osijeka i načelnika opštine, Jugoslav Vesić, koji je izrazio dobrodošlicu učesnicima i ukratko predstavio Opštinu Erdut, njene geografske karakteritike, brojne projekte koje je opšina realizovala u prethodnom razdoblju i koji su pred realizacijom.

Đorđe Nešić, direktor Kulturnog i naučnog centra Milutin Milanković, predstavio je život i delo Milutina Milankovića (1879-1958). Takođe, predstavio je i proces obnove rodne kuće Milankovića i osnivanja Kulturnog i naučnog centra pri čemu je naglasio da je kuća obnovljena zajedničkim snagama Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Srbije 2007. godine, dok je sam centar započeo s radom 2009. godine. Takođe, ukratko je upoznao prisutne i sa daljim planovima razvoja centra pri čemu je istakao planirano postavljanje modernog teleskopa kojim će posetioci moći posmatrati zvezdano nebo nad Dunavom.

Srđan Antić, iz Nansen Dialogue Centra, predstavio je primer dobre prakse prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije koja je ostvarena na projektu “Pruži ruke preko granice: Identitet i kulturna baština dunavske regije”, čiji je cilj bio osnaživanje međuetničkog dijaloga mladih. Gospodin Antić je predstavio dobra, ali i loša iskustva iz projekta i  istakao da je čest problem za uspostavljanje partnerstva sa lokalnim i regionalnim vlastima u projektima ovakvog tipa tzv. nevidljivost projekta u lokalnoj komunalnoj ili privrednoj infrastrukturi, pa samim tim ovakvi projekti mogu biti nedovoljno atraktivni političkim strukturama za ostvarivanju partnerstava.

Bojana Orsić, direktorka Preduzetničko razvojnog centra Erdut, upoznala je prisutne s projektom “Poučna staza značajnog krajolika Erdut” sa primarnim ciljem podsticanja razvoja tematskih staza i uopšteno ruralnog razvoja, kojim je izgrađena mreža tematskih puteva koja se sastoji od duhovnih staza, vinskih puteva, staza kultura i znanja, i zelenih puteva.

Miljenko Turniški zaključio je posljednju “Kafu sa susedom” u Hrvatskoj i pozvao prisutne da se ponovno okupe na poslednjoj “Kafi sa susedom” u projektu koja će se održati 20. decembra u Subotici.