31 Mar LDA na Kongresu u Strazburu

17 – 19. mart 2010

 

LDA delegacija iz Srbije posetila je Kongres lokalnih I regionalnih vlasti Saveta Evrope, koji se održao u Strazburu od 17. do 19 marta 2010.

LDA delegacija iz Srbije bila je u sastavu:

  • Olga Perušić, delegat LDA Subotica,
  • Milan Bošnjak, mikrokreditni konsultant LDA Subotica,
  • Marko Došljak, mikorkreditni konsultant LDA CSS Niš.

Tokom dvodnevne posete, uz pomoć kolega zaposlenih u ALDA u Strazburu, LDA tim iz Srbije uspeo je da prezentuje rad na mirkokreditima iz prošle godine. „Mirkokreditna šema za preduzenike u jugoistočnoj Evropi“ prezentovana je kroz nekoliko različitih medija: postere, liflete i film o mikrokreditu. Tokom ova dva dana LDA delegacija imala je prilike susresti se sa članovima lokalnih i regionalnih tela koji dolaze iz raznih zemalja Evrope. Cilj posete je bio da se u komunikaciji sa predstavnicima lokalnih vlasti objasni i predstavi važnost mikrokreditiranja u Srbiji, posebno kroz uspešne poslovne priče klijenata. Uz pomoć direktora ALDA-e, g-đe Antonele Valmorbide, stvoreni su dobri kontakti i sa predstavnicima Saveta Evrope.

Takođe, tokom posete Strazburu LDA delegati su dobili informacije o nastavku mirko kreditiranja u Srbiji. Banka Inteza San Paolo potvrdila je da će izvršiti distribuciju sredstava namenjenih za 2010. godinu. Jedino pitanje ostalo je vezano za iznose i rokove, pa se postavilo pitanje realnih potreba za kreditiranjem u kratkom i dugom roku, na šta je LDA Subotica predstavila okvirnu specifikaciju baziranu na razgovoru sa klijentima.

Dvodnevni kongres u Strazburu bio je ključna stavka u čitavom procesu pregovaranja o nastavku finansiranja putem mikorkreditne šeme na Balkanu. Kroz kvalitetne prezentacije u Strazburu i sa konkretnim pozitivnim izveštajima sa prethodnih sastanaka, mikrokreditna šema nastaviće da se realizuje u 2010.

Sledeći korak vezan je za utvrđivanje načina transferisanja sredstava.

LDA na Kongresu u Strazburu LDA na Kongresu u Strazburu LDA na Kongresu u Strazburu LDA na Kongresu u Strazburu LDA na Kongresu u Strazburu LDA na Kongresu u Strazburu LDA na Kongresu u Strazburu LDA na Kongresu u Strazburu LDA na Kongresu u Strazburu LDA na Kongresu u Strazburu LDA na Kongresu u Strazburu LDA na Kongresu u Strazburu

Milan Bošnjak

Mikorkreditni konsultant