Charlene
Oktobar 2011

Zovem se Charlene, imam 24 godine i dolazim iz Francuske. Ja sam volonter kao i Cécile kod civilne organizacija Centar lokalne demokratije sve do kraja juna 2012. godine!

Cécile
Oktobar 2011

Ja sam Cécile, stigla sam u Suboticu kako bi voluntirala u Centru lokalne demokratije od avgusta 2011. do maja 2012. godine, u sklopu projetka podržanog od strane programa Evropske komisije: Evropski volonterski servis (2.2.).

EVS TRENING NAKON STIZANJA VOLONTERA
EVS TRENING NAKON STIZANJA VOLONTERA
Septembar 2011

Treningu nakon stizanja volontera odlična je mogućnost upoznati druge volontere i kreirati novu mrežu poznanstava. Kad se uključis EVS programu, na prvom treningu, verovatno ćeš upoznati volontere iz Poljske, Italije, Latvije, Španije, Finske, i Nemačke koji su na volonterskom stažiranju u Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji ili u Bosni. Osim iskustva u doprinosu zajendici, EVS ima i humanu dimenziju. Tokom boravka ti deliš svoj život i svoju kulturu, učiš o različitostima. Postaješ sve više otvoreniji. Ovo je deo magije koju donosi EVS iskustvo…

Ulazak u drugu polovinu EVS-a u Subotici

Jun 2011

Vreme leti i naš „mid-term“ trening u Beogradu pre izvesnog vremena je označio početak druge polovine našog EVS-a. Kao što ste već mogli pročitati naše prve utiske o životu u Subotici na ovom sajtu, mi bismo želeli da podelimo sa vama kako se osećamo ovde posle više od pola godine. Dakle, za ovo vreme smo imali priliku da upoznamo nove ljudi ne samo u Subotici, ali takođe i u drugim gradovima Srbije (u Nišu, Beogradu, Novom Sadu), kao i da naučimo mnogo toga o životu u ovoj zemlji. Takođe smo malo više  putovali po regionu i dobili dublji uvid u različite  aspekte života u Srbiji.

Novi talas EVS volontera u Centru lokalne demokratije iz Subotice

Zdravo! Sveiki! Bonjour!

Mi smo Gabriela, Agnes i Gregoire – drugi talas volontera Evropskog Volonterskog Servisa u LDA Subotica. Od oktobra 2010. godine do kraja Jula 2011. godine mi ostajemo u Subotici i sprovodimo projekat o podizanju evropske svesti. Naše glavne aktivnosti su sa jedne strane doprinos aktuelnim projektima na kojima radi LDA i koji su vezani sa promociju prava manjina i lokalne demokratije, a sa druge strane razvoj omladinskih projekata.

Trening u Ohridu
EVS-mid-term trening u Ohridu

Jul 2009

Od 22. do 26. jula održan je četvorodnevni mid-term trening za EVS volontere na volonterskom stažu na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bivše Yugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Ohrid je divno mesto za opuštanje i nudi mnogo zanimljivih znamenitosti, istoriskog nasleđa, manastira i samostani do zadivljujućeg pejzaža. Stvarno sam uživala u pogledu na Ohridsko jezero i planine okolo i ide na kupanje gotovo svaki dan nakon radnog dela treninga. Ideja obuke je mnogo više nego samo opustiti se: EVS-volonteri imaju priliku tokom četiri dana razmeniti iskustava u njihovim zemljama gde rade svoj volontersko stažiranje, kako bi se napravila prva procena njihove uloge u EVS-projektu koji je u toku, rezultatima do sada i da razmišljaju o rešenjima za problem, kao i o idejama za unapređenje svojih projekata u okiru volonterizma.

U četiri dana imali smo cilj razrešavati izazovne zadatke zadate u malim grupama, što odražava i sve što smo naučili iz naših dosadašnjih EVS iskustava i što smo željeli saznati sve do kraja našeg EVS.

Trening nakon stizanja volontera, Sarajevo
EVS – Trening nakon stizanja volontera, Sarajevo

Jun 2009

Evropski volonterski servis (EVS) program u okviru “Mladi u Akciji” uključuje osim volonterskog staža u organizaciji i nekoliko treninga. Prvi trening je trening pre polaska vontera i obično se održava u zemlji u kojoj živi volonter ili u zemlji gde se priprema za svoj EVS, gde pričamo o našim strahovima, očekivanjima i motivaciji kao budućeg EVS volontera.

Drugi u nizu treninga je nakon stizanja volontera tzv. On-Arrival Training koji se održava u zemlji gde je sedište organizacije koja prima volontera. Za zemlje Jugoistočne Evrope uključujući i Srbiju, situacija je malo specifičnija, što podrazumeva da se za sve EVS  volontere iz Bosne i Herzegovina, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i iz Srbije organizuje zajednički trening. Za sve koji su pristigli u periodu od mart do maja 2009. godine imali su trening u Sarajevu  od 1.do 6 juna.

Radionice u Domu učenika Subotice

Maj - Jun 2009 Deo mog EVS-projekta tokom maja i juna održava se u Domu učenika gde sam živela i vodila radionice sa grupom mladih koji pohađaju različite srednje škole u Subotici. Ciklus radionica bio je nazvan "Put Akcija u vašem životu!". Prva radionica bila je posvećena međusobnom upoznavanju grupe, a zatim i sebe kao učesnika. Krug sa pitanjima, služio je kao baza za  razmišljate o našim željama, ciljevima, snagama i slabostima, zatim ulozi i stvarima ili osobama koje su nam drage. Testom spobnosti pozvala sam učenike da razmišljaju o svom identitetu i da bolje upoznaju sebe.

Noemi Helfenstein
Noemi Helfenstein

Sarađuje sa LDA Subotica kao volonterka na programmu EVS od marta do septembra 2009. EVS, Evropeski Volonterski Servis je jedna is najvažnijih akcija omladinskog programa Evropeske Unije “Youth in Action”, koja LDA Subotica promoviše. Ona najviše surađuje na omladinskim programima LDA Subotice kako u planiraniju i ostvarivanju raznih akcija u saradnji sa Domom učenika srednjih škola. Noemi Helfenstein je is Švajcarske, rođena 28 .jula 1985. godine, studije bačeler nivoa završila je na odseku istorija slavenskih jezika i književnosti na univerzitetu gradova Neuchatel i Berna u leto 2008. godine.