Mikrokreditna šema u Jugoistočnoj Evropi

29 Jul Mikrokreditna šema u Jugoistočnoj Evropi

Novembar 2008

ALDA (Asocijacija Agencija lokalne demokratije), CEB (Banka Saveta Evrope) i Banka Intesa Sanpaolo putem svoje mreže Banaka: Banca Intesa Beograd, Panonska Banka, Upi Banka i Privredna banka Zagreb, uspostavili su Inovativnu microcreditnu liniju za podrčje Balkana: Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina, a očekuje se uključenje u projekat i drugih zemalja bivše Jugoslavije.

Četvrtak, 27. Novembar, 2008

SUBOTICA: Dve Banke udružene sa Agencijama lokalne demokratije u četvrtak su lansirali novu mikrokreditnu liniju, program osnaživanja malim i srednjim preduzećima Jugoistočne Evrope. Projekat inovativne Mikrokreditne linije predstavljen je tokom pres konferencije u Zelenoj sali Gradske kuće uz prisustvo partnera LDA Subotica, iz Norveške Kaarea Henninga iz  Buskerud okruga, Torea Kristoffersena i Dankerta Freilema predstavnika norveških institucija za razvoj preduzetništva u Drammenu i Kongsbergu,  sa bogatim znanjem o preduzetništvu, zatim članova subotičkog Gradskog veća i Stanke Parać Damjanović, menadžera podrške partnerstva ALDA, istaknuvši kako je ovaj novi program rezultat podrške Saveta Evrope, Ministarsta spoljnih poslova Norveške i Banke Intesa Sanpaolo.

“Projekat je pokrenut u Srbiji sa posebnim naglaskom jer ima poseban naglasak na samozapošljavanje, usled velike stope nezaposlenosti i naš cilj je da ovaj projekat obuhvati i ostale regione koji imaju slične potrebe podrške preduzetniptvu,” rekla je Stanka Parać Damjanović. “Ovo može biti upotpunjeno sa daljom dobrom saradnjom sa institucijama koje imaju dobru reputaciju i iskustvo rada s ciljem prevažilaženja postojećih problema društva.”

LDA Subotica će u saradnji sa Bankom Intesa Beograd obuhvatiti preko područje Vojvodine. Cilj projekta je podrška samozapošljavanju kao i malim i srednjim preduzećima da razviju svoj rad i to omogućavajući im kredit od 3,000 do 10,000 .

Neprofitne organizacije svoj značaj ovom projektu daće putem promociije projekta u ciljnim segmentima društva; nadalje Agencija lokalne demokratije će informisati potencijalne klijente o proceduri odobravanja kredita, pružitit im pomoć u izradi biznis plana, kao i drugim korisnim savetima. Ovaj projekat je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova Norveške za period od tri godine.

Finansijske usluge koje obezbeđuju Banke: evaluacija aplikacija zainteresovanih klijenata i odobravanje kredita.

{webgallery}Mikrokreditna šema u Jugoistočnoj EvropiMikrokreditna šema u Jugoistočnoj EvropiMikrokreditna šema u Jugoistočnoj EvropiMikrokreditna šema u Jugoistočnoj Evropi Mikrokreditna šema u Jugoistočnoj EvropiMikrokreditna šema u Jugoistočnoj EvropiMikrokreditna šema u Jugoistočnoj EvropiMikrokreditna šema u Jugoistočnoj EvropiMikrokreditna šema u Jugoistočnoj EvropiMikrokreditna šema u Jugoistočnoj EvropiMikrokreditna šema u Jugoistočnoj Evropi{/webgallery}