NA KAFU SA SUSEDOM KOD DOMAĆINA U SUBOTICI

24 Jan NA KAFU SA SUSEDOM KOD DOMAĆINA U SUBOTICI

Decembar 2013.

„Na kafu sa susedom“ naziv je niza prekograničnih sastanaka organizovanih za dvanaest opština u pograničnom području Hrvatske i Srbije, među kojima su Apatin, Bač, Ruma, Stara Pazova, Inđija, Osijek, Vukovar, Erdut, Beli Manastir, Stari Jankovci.

 

Na kafi sa susedom čiji je domaćin 20. decembra bio grad Subotica, na simboličan način obeležena je dvadesetogodišnjica dveju “najstarijih”, od ukupno 13 Agencija lokalne demokratije u regionu, ALD Subotica i Osijek, koje su osnovane još davne 1993 sporazumom između Saveta Evrope i gradskih vlasti Subotice i Osijeka. Imajući u vidu dugi niz godina zajedničkog rada u okviru ALDA mreže (www.alda-europe.eu ), ovaj projekat koji zajednički sprovode Agencija lokalne demokratije Osijek i Subotica verovatno nije mogao biti bolji okvir za simbolično obeležavanje jubileja, kao i doprinosa već potpisanom sporazumu o saradnji gradova Subotice i Osijeka.

Tokom uvodnog dela programa u svečanoj većnici Gradske kuće u Subotici oko 50-tak učesnika ugostio je Siniša Babičković, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu regionalnu saradnju koji je predao Povelju o saradnji direktorima Agencija Stanki Parać Damjanović i Miljenku Turniški, uz prisustvo bivšeg delegata Olge Perušić (2009-11) i aktualnog delegate Silvije Patarčić.

Gosti iz Vojvodine i Hrvatske su tokom obilaska Gradskoj kući i Gradskom muzeju imali prilike bliže se upoznati sa EU projektima koji se sprovode u našem gradu u oblasti infrastrukture, kulturnog nasleđa, razvoja turizma i zaštite životne sredine. Po završetku programa učesnici skupa obišli su tradicionalni subotički Božićni vašar.