Na kafu sa susedom u Belom Manastiru

18 Dec Na kafu sa susedom u Belom Manastiru

Novembar 2013

U okviru projekta  „Podrška umrežavanju i evropskoj saradnji gradova i opština – SNET.EU“, Beli Manastir je 15. novembra  bio mesto okupljanja predstavnika lokalnih samouprava, udruženja, preduzetnika i svih onih koji se bave EU projektima ili koje zanima njihovo pisanje i implementacija. Na ovoj osmoj po redu „Kafi sa susedom“ predstavljen je Grad Beli Manastir, pojedina udruženja i gradski projekti te različiti primeri dobre prakse prekogranične saradnje, pri čemu je ovog puta naglasak bio na primerima saradnje između Mađarske i Hrvatske.

Menadžer projekta Branka Paškuljević Turniški otvorila je događaj i istakla da je glavni cilj ove aktivnosti umrežavanje. Zatim je gradonačelnik Ivan Doboš pozdravio u ime grada prisutne učesnike projekta, kao i predstavnike Grada Mohaca koji su prisustovali prvom delu događaja, i svima poželeo ugodan boravak u Belom Manastiru.
Zamenik gradonačelnika Belog Manastira, Zoran Kranjčec, je u svom kratkom izlaganju predstavio grad, uz opšte podatke o gradu, istoriji razvoja mesta, komunalno-infrastrukturne investicije i Poslovnu zonu. Naglasio je da je prioritet gradske uprave razvoj i podizanje privrede grada, oživljavanje Poslovne zone i privlačenje investitora. Detaljno je predstavio Poslovnu zonu, njene uslove i pogodnosti koje pruža. Istakao da je ona jedna od retkih poslovnih zona sa superbrzim internetom (100 Mbit/s) koja se svojim centralnim geografskim položajem između nekoliko gradova nalazi i u blizini budućeg koridora Vc, u blizini željezničke pruge, aerodoroma i dve rečne luke, a u svome izlaganju je takođe najavio i skoro osnivanje razvojne agencije Baranje.
Milica Milosavljević, iz firme Subra consulting d.o.o., predstavila je projekte geocaching i „Životinjske priče“. Istaknula je da popularnost geocachinga u Baranji raste i da služi kao izvrsno sredstvo promovisanja prirodnih lepota Baranje čime ovaj vid sporta i rekreacije doprinosi i baranjskom turizmu. Drugi projekat, „Životinjske priče“, ima za cilj volontersko šetanje i udomljavanje napuštenih pasa u Belom Manastiru. Miloš Grubić, direktor Umetničke škole Beli Manastir, predstavio je rad škole, njene aktivnosti i takmičenja na kojima su uspešno učestvovatli učenici škole, a kvartet učenika škole upriličio je i kratku muzičku izvedbu.
Jasmin Sadiković, iz udruženja Zeleni Osijek, je predstavio nekoliko projekata IPA HU-HR, odnosno, primera dobre prakse prekogranične saradnje Mađarska-Hrvatska. Takođe, prisutnima je u sklopu izlaganja prikazan i kratki film o Srednjem Podunavlju, koji je ujedno i proizvod jedne od projektnih aktivnosti prekogranične saradnje. Lidija Dabić, voditeljka LAG Baranja, predstavila je delovanje i aktivnosti LAG-a, a Željka Bagarić predstavila je Turističku zajednicu Baranje govoreći o delatnostima Turističke zajednice i turističkoj ponudi Baranje. Damir Mendler, direktor Osnovne škole dr. Franje Tuđmana Beli Manastir, predstavio je školu, njene karakteristike i dostignuća, a Ivana Čavar, projektni menadžer u školi i voditeljka učeničke zadruge „Mravci-Znalci“, predstavila je zadrugu, njene aktivnosti i projekte. Na kraju je Vesna Nedić, projektni koordinator iz mirovne grupe Oaza, predstavila svoje udruženje.
Nakon završenog seminarskog dela aktivnosti učesnici su posetili uspešnu lokalnu firmu Vojtek d.o.o.
Sledeća „Kafa sa susedom“ održaće se 22. novembra u Opštini Inđija, Srbija.
Više o projektu  „Podrška umrežavanju i evropskoj saradnji gradova i opština“ možete pratiti na www.lda-osijek.hr i na www.lda-subotica.org
Na kafu sa susedom u Belom ManastiruNa kafu sa susedom u Belom ManastiruNa kafu sa susedom u Belom ManastiruNa kafu sa susedom u Belom ManastiruNa kafu sa susedom u Belom ManastiruNa kafu sa susedom u Belom ManastiruNa kafu sa susedom u Belom ManastiruNa kafu sa susedom u Belom ManastiruNa kafu sa susedom u Belom ManastiruNa kafu sa susedom u Belom ManastiruNa kafu sa susedom u Belom ManastiruNa kafu sa susedom u Belom Manastiru