09 Nov Publikacija “Subotica – Evropski grad interkulturalnosti”

Projekat “Subotica – Evropski grad interkulturalnosti” finansira sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu. Mreža danas broji preko 100 evropskih gradova iz većine država članica Saveta Evrope i koristi brojne mogućnosti finansijskih instrumenata podrške Evropske unije u oblasti kulture, lokalnog inkluzivnog i održivog razvoja.

Grad Subotica je jedna od najuspešnijih lokalnih samouprava u Srbiji u pripremi i realizaciji EU projekata posebno iz Programa prekogranične saradnje (IPA Prekogranična saradnja od 2007-2017).

Izrađena publikacija sadrži pregled realizovanih projekata iz Programa IPA u periodu 2007 – 2013 i IPA 2 koji se odnosi na period 2014-2020, u fazi realizacije. Objedinjeni katalog projekata ima za cilj da promoviše uspešne razvojne inicijative u različitim oblastima uključujući infrastrukturne projekte, zaštitu životne sredine, očuvanje kulturnog nasleđa, razvoj preduzetništva, unapređivanju socijalnih i zdravstvenih usluga. Isto tako, ovi projekti znatno su doprineli intenziviranju saradnje i povezivanju građana u lokalnim zajednicama u pograničnom području.

Prezentovani projekti kao primeri dobre prakse imaju za cilj promociju uspešno realizovanih razvojnih inicijativa, promovisanje “Vojvođanskog standarda” dobre lokalne uprave , ali i kao svojevrsni priručnik za uspešnu pripremu projekata za Programski period IPA 2.

Publikacija posebno doprinosi unapređenju promocije ostvarenih rezultata grada Subotice kako za lokalnu javnost tako i za međunarodne donatore i potencijalne investitore, kao ključnog elementa održivosti, uz stvaranje i unapređivanje koncepta „zajednice dobre lokalne prakse“ kao modela koji doprinosi i prepoznatljivosti grada Subotice, i AP Vojvodine u procesu EU integracije Srbije.

Publikaciju možete da preuzmete na ovom linku na tri jezika (SR, HU, ENG);