Radionica: podeli svoju jezičku baštinu

30 Jun RADIONICA: PODELI SVOJU JEZIČKU BAŠTINU

Jun 2011

Subotica je multikulturalni grad. On ima tri zvanična jezika: srpski, mađarski i hrvatski. S jedne strane, srpski i hrvatski su vrlo slični jezici i skoro potpuno međusobno razumljivi. S druge strane, sintaksa, gramatika i leksikon mađarskog jezika je jako različita od srpskog i hrvatskog i zato treba visok stepen motivacije za odraslu osoba kojoj mađarski jezik nije maternji  da ga nauči.

To dovodi do činjenice da kada govorimo o jezicima, možemo da vidimo dve glavne grupe: s  jedne strane oni koji govore srpski i hrvatski jezik, a s druge strane  – mađarski. U današnje vreme jezična prepreka između ove dve grupe je prilično velika.

Zbog toga, dva EVS volontera Elsa Bezault iz Žil Verna u Novom Sadu i Gregoire Vialleton iz LDA Subotica odlučili su da organizuju dvodnevnu radionicu pod nazivom “Podeli svoju jezičku baštinu“. Radionica je bila održana na Otvorenom univerzitetu, 18. i 19. juna. Događaj je okupio oko 14 učesnika, polovina se služila srpskim kao maternjim a druga polovina mađarskim.

Ideja je bila ojačati sposobnosti učesnika da nauče ili poboljšaju znanje lokalnog jezika kroz međusobnu razmenu. Oni su naučili o raznim metodama i kako ih mogu kombinovati: učenje u tandemu, samo-učenje itd. Takođe učesnici su imali priliku da se upoznaju i da rade sa drugim učesnicima koji imaju drugačiji maternji jezik. Na taj način, oni su ojačali njihovo podsticanje i stvorili tandem parove i grupe da počnu njihov proces učenja. Oni su bili ohrabreni da kreiraju svoje lične projekte u cilju širenja ideje o tandem učenju. Na primer, između ostalih projekata, tri učesnika su rešili da kreiraju malu video igru posvećenu učenju srpskog i mađarskog u kontekstu Subotice.

{webgallery} Radionica: podeli svoju jezičku baštinu Radionica: podeli svoju jezičku baštinu Radionica: podeli svoju jezičku baštinu Radionica: podeli svoju jezičku baštinuRadionica: podeli svoju jezičku baštinu {/webgallery}