30 Oct Studijska poseta Hadersfildu

Od 17. do 21. oktobra predstavnici Centra Lokalne Demokratije Subotica i Edukativnog Centra Roma Subotica, posetili su Hadersfild kako bi učestvovali u radionicama i pripremama za glavni događaj koji će se održati u januaru – Memorijalni Dan Holokausta 2018.

Deset posetilaca iz Srbije, Poljske i Italije bili su u Hadersfildu u sklopu EU projekta sećanja na holokaust, upoređujući stavove prema izbeglicama tokom Drugog svetskog rata sa izazovima sa kojima se izbeglice suočavaju danas širom Evrope.

U saradnji sa humanitarnom organizacijom “6 million+” grupa je radila na Univerzitetu u Hadersfildu, gde su kroz umetnička dela, muziku, film i pisane sadržaje doprineli ostvarenju Memorijalnog Dana Holokausta pod nazivom “Izvan reči” koji će se održati na hadersfildskom univerzitetu 25. januara iduće godine.

Umetnici i poverenici humanitarne organizacije “6 million+” posetili su Srbiju, Poljsku i Italiju ranije ove godine i tom prilikom prezentovali film “Weeping Sisters” sa prošlogodišnjeg Memorijalnog Dana Holokausta u Hadersfildu i podelili priče preživelih i izbeglica iz Zapadnog Jorkšira.

Tokom posete Hadersfildu, delegacija je prošetala gradom i uverila se kako grupe migranata i izbeglica doprinose lokalnom životu još od 19. veka.

Takođe su videli lokaciju novog Centra za nasleđe i učenje o holokaustu i obišli Park skulptura u Bretonu.

Grupa je podelila svoj kreativni rad sa gostima u Djuzburiju, u organizaciji “Creative Scene”, grupe koja sarađuje sa humanitarnom organizacijom “6 million+”.