26 Oct Susedi posluženi kafom u Rumi

Oktobar 2013.

U zgradi Kulturnog centra opštine Ruma 18. oktobra organizovana je projektna aktivnost “Na kafu sa susedom”, gde su se u velikom broju okupili predstavnici lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva i ustanova iz gradova i opština pograničnog područja Srbije i Hrvatske.

 

 

Skup je otvorio predsednik opštine Ruma Goran Vuković koji je istaknuo značaj ovakvih aktivnosti  gde se kroz razmenu iskustva može doći do zajedničkih projekata  među opštinama u Srbiji i Hrvatskoj.

Kroz prezentacije predstavljeni su potencijali opštine, gde su saradnice Turističke organizacije Ruma Ivana Mijić i Mirjana Ješić ukazale na specifičnosti rumskog kraja sa naglaskom na spomenik prirode zaštićeno stanište bara Trskovača. Jovana Dimov iz Regionalne razvojne agancije Srem predstavila je prekogranični projekat  Evropske unije: „Doprinos poljoprivrede čistom okruženju i zdravoj hrani – Agri-conto-clean‟ koji zajedno realizuju Poljoprivredna škola“Stevan Petrović-Brile“ iz Rume (Srbija), Poljoprivredni fakultet iz Osijeka (Hrvatska).

U drugom delu programa predstavljen je primer dobre prakse gde je predstavnica Centra za socijalni rad Ruma, Danica Jeremić prezentovala rezultate projekta socijalne inkluzije za decu i mlade sa smetnjama u razvoju.

Takođe, svoje aktivnosti prezentovale su i lokalne nevladine organizacije Centar za inicijative žena “RU-MA-DAM”  i  Udruženje za organsku hranu „VitaS‟.

Učesnici skupa su na kraju programa posetili Zavičajni muzej opštine Ruma.

Sve veće interesovanje za ovu vrstu aktivnosti  ukazuje i na potrebu različitih subjekata za boljim upoznavanjem sa potencijalnim projektnim partnerima, aktivnostima i stanjem u opštinama , domaćinima ‘kafa sa susedima’, kako kroz interaktivne prezentacije tako i kroz neformalno druženje i razgovor uz kafu.

 

Sledeća ’Kafa sa susedom’ će se održati 25. oktobra u Drenovcima, Hrvatska.
Susedi posluženi kafom u Rumi “ Susedi posluženi kafom u Rumi “ Susedi posluženi kafom u Rumi “ Susedi posluženi kafom u Rumi “ Susedi posluženi kafom u Rumi “ Susedi posluženi kafom u Rumi “ Susedi posluženi kafom u Rumi “ Susedi posluženi kafom u Rumi “ Susedi posluženi kafom u Rumi “ Susedi posluženi kafom u Rumi “ Susedi posluženi kafom u Rumi “ Susedi posluženi kafom u Rumi “