05 Dec Uvodna konferencija projekta SNET.EU

Decembar 2012

Uvodna konferencija projekta pod nazivom Podrška umrežavanju i evropskoj saradnji gradova i opština, koji finansira Evropska unija u okviru Prekograničnog programa Hrvatska-Srbija, je održana u sredu 5. decembra 2012. godine sa početkom u 11 časova na Otvorenom univerzitetu, sala 213.

Učesnici skupa su bili predstavnici lokalnih samouprava i civilnog društva koje su na početku pozdravili Stanka Parać Damjanović – Centar lokalne demokratije Subotica, Miljenko Turniški – Agencija lokalne demokracije, Jovan Jelić – dožupan Osiječko-baranjske županije, Marta Dobo – članica Gradskog veća zadužena za međunarodnu i regionalnu saradnju, Erika Kudlik, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Subotica i Generalni konzul Republike Hrvatske, Dragan Đurić.

Pored prezentacije planiranih projektnih aktivnosti i predstavljanja iskustava opština u međuopštinskoj saradnji,  svoje izlaganja o regionalnoj politici Evropske unije imao je prof. dr. Mijat Damjanović, dok je o evropskim standardima prekogranične saradnje govorio prof. dr. Jovan Komšić. Slobodan Martinović iz NVO Argument je imao prezentaciju o decentralizaciji i izgradnji koalicija za lokalnu demokratiju u Srbiji.

Bojana Batalo iz Opštine Ruma je predstavila njihova iskustva u implementaciji projekata, a Snežana Milešević iz Opštine Apatin je održala prezentaciju o prethodnim i aktuelnim prekograničnim projektima.

Ovaj projekat u trajanju od 18 meseci realizuje Agencija lokalne demokracije iz Osijeka u saradnji sa Centrom lokalne demokratije Subotica u partnerstvu sa Hrvatskim institutom za lokalnu samoupravu – HILS, Evanđeoskim teološkim fakultetom – ETF, Otvorenim univerzitetom Subotica i Asocijacijom agencija lokalne demokratije – ALDA. Konferencijom otpočinju aktivnosti koje će biti organizovane tokom 2013. godine u cilju uspostavljanja resursnih centara i podrške unapređenju administrativnih kapaciteta lokalnih samouprava u pograničnom području Hrvatske i Srbije za izgradnju partnerstava za evropske projekte.
Uvodna konferencija projekta SNET.EU Uvodna konferencija projekta SNET.EU Uvodna konferencija projekta SNET.EU Uvodna konferencija projekta SNET.EU Uvodna konferencija projekta SNET.EU