Job shadowing u Berlinu

Objavljeno: 2009/09/30

Job shadowing u Berlinu


Nova aktivnost na program “Youth: the right direction” – Job shadowing: Trening i umrežavanje (podržano programom Mladi u Akciji 4.3) U okviru projekta “Mladi: pravi smer”, ALDA je zaokružila aktivnosti na trogodišnjem projektu usmerenom mlaidma. Job shadowing je aktivnost pri kojoj učesnik programa stiče praktično iskustvo učenja koji se sastoji od kratkog boravka u jednoj partnerskoj organizaciji van svoje zemlje.

ISIS Berlin e.V. je Institut za socijalna isteraživanja, informisanje i socialni rad u sklopu nevladinih i neprofitnih asocijacija usmernih na rad sa mladima (organizacija slobodnog vremena, volonterski rad, popodnevni centar za zanemarene i nezbrinute mlade…) i profesionalan rad (edukacija, mentorstvo, evaluacija, metodologija rada s velikim grupama, rad sa mladima i socijalnim radnicima) na lokalnom i nacionalnom nivou. U okviru ovih programa Institut deluje već 10 godina. ISIS Berlin trenutno broji deset zaposlenih i još trideset i pet spoljnih saradnika (freelancera), volontera i praktikanata. ISIS na osnovu donete platform i misije rada posvećen okupljanju eksperata i praktikanata koji realizuju projekte u okviru različitin delova socijanog rada i pružajući usluge istraživanja, upravljanje naučnim dostignućima i organizovanje dela predavanja na visokoobrazovnim studijama.

Područja rada: I. istraživanje i upravljanje u nauci II. više obrazovanje III. Socijalni i omladinski rad IV. Razvoj koncepta i programa

AKTIVNOSTI NA PROJEKTU: Job je praktično iskustvo učenja namenjeno liderima radi sticanja veštine za organiziranje projekata za mlade i koordinisanja dobrovoljnog rada. Tako je, kao akcija 4.3 programa Mladi u akciji (Obuka i umrežavanje u radu mladih i omladinskih organizacija) predstavlja kratki boravak kod partnerske organizacije u drugoj zemlji s ciljem razmene dobrih iskustava, sticanje veština i znanja kao i izgradnja dugoročnih partnerstava kroz posmatranje rada i implementacije aktivnosti. Bivši omladinski lider Centra lokalne demokratije, sada delegat pripremila je dve posete: tokom juna i jula u organizaciji ISIS u Nemačkoj za profesionalno iskustvo u području rada s mladima u multikulturalnim sredinama. ISIS Berlin mentor pri job shadowing aktivnosti bio je samostalni saradnik organizacije, Dominik Ringler u svojstvu predstavnika organizacije, osnivača socijalne brige u širomašnijim krajevima grada Berlina i predavač u sklopu visoko obrazovnih studija u oblasti socijalnog vaspitanja.

Učesnica programa Centra lokalne demokracije (LDA) bila je uključena u redovne delatnosti i tekuće projekte u okviru programa Mladi u akciji i drugih projekata vezanih za mlade. Aktivnosti posmatranja počela je s pripremama u aprilu, a završila se u julu 2009. godine. U sklopu job shadowing upoznala se s projektom “Schulstation Fierlafanz”, koji je osnovan 2002. godine i od tada dva socijalni radnika angažovana su u osnovnoj školi koja treba posebnu brigu za odgoj problematične dece, i to od ponedeljka do petka. Prema rečima osnivača ključna je: provedba projekta za jačanje socijalne veštine kao što je borba protiv agresije i isto tako značajno organizovanje aktivnosti slobodnog vremena dece. Ovaj projekt nudi savetovanja za decu, roditelje i nastavnike. Njihova ciljana grupa se suočava sa sličnim problemima kao i grupe dece u Srbija, jer se radi o siromašnijim delovima grad.

Sastanak sa Christine Schulte Preko e.V. (www.via-ev.org) bio je informativan, radi upoznavanja i upoređivanja volonterskog rada, mogućnosti razmena izmešu dve zemlje i najbolje prakse u Nemačkoj. Učestvovanjem u ovom susretu posao posmatrača značajan je za razvijanje EVS-a u Nemačkoj i umrežavanja unutar organizacije mladih. Eksperti organizacije ISIS u suradnji sa “University for Applied Sciences za socijalni rad i socijalnu obrazovanje”, organizovali su predavanja u okiru viših studija socijalnog obrazovanja “Uprava socijalne zaštite”, koju se uspostavila 1994 godine kao prvi program na master studijama “Interkulturalni Conflikt menadžement”. Prisustvom na jednoj od radionica pod vođstvom Karoline Iwa i Dominika Ringler, pod vođstvom mentora prof Dr. Grün uz članove grupe trenera radionica je bila posvećena metodama multikulturnog delovanja predstavljen su bile metode “windwap culture”, “albatros”, “ice-berg” modela i rukovođenjem kulturnim razlikama. Aktivnosti obuke su bili podeljene u dva dana. Osim toga, za vreme susreta, studenti su mogli videti i čuti više o mogućnosti volonterskog rada u Jugoistočnoj Evropi.

Posao podmornica posjetio susreta Berlin otvorenog prostora co-operative, koji je nekoliko prisustvovali članovi raspravljali o različitim iskustvom u mladosti treninzima i planiranja sljedeće događaje tijekom godine. Na ovom prilikom u organizaciji ALD je bio prisutan je posao podmornica, a nakon mjesec dana mladih časnika im se pridružio na trening u Srbija. Stoga ciljne skupine i krajnji korisnici su uglavnom mladi ljudi, kao organizacija je stručnjak o mladima i prije Program Mladi na djelu 2007-2013 sada. Sve tri promotora sačinjena na način aparticipative sadržaj posla zasjenjenje koje odgovara potrebama ALD i posao podmornica i aktivnosti hosting organizacije. Tokom vikenda analizirala se struktura pravnog sistema Nemačke i mogućnost mladih nemaca za volontiranje. Tokom posete parlamenta, moglo se više čuti o drugim progamima koje vlada u saradnji sa fondacijama implementira radi podsticanja volonterizma mladih i podrške

Uspostavljanje saradnje kroz projekte je međunarodni posao ima cilj različite mogućnosti volonterskog rada. Osim toga struktura rada s mladima ima dugu tradiciju u Nemačkoj vrlo zanimljiva s obzirom na aspekte posao a posebno: rad s mladima u marginaliziranim područjima, uključivanje mladih ljudi u međunarodnim programima i aktivnostima i volonterski rad. Uz to iskustvo Job Shadowing je razmenjivanje dobre prakse i izgradnja dugoročnog partnerstva kroz zajedničko promatranje.


Share:

Linkovi

Galerija